Март 2020

У Дому за старе „Доживети стоту“ запошљава се нови кадар

“Нови кадар биће запослен у Дому за старе "Доживети стоту" у Земуну у најкраћем року. Предузети су сви неопходни кораци како би се помогло у превазилажењу проблема насталих због ширења корона вируса међу запосленима и корисницима ове установе”, истакао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

 

Србији стигло још једно писмо подршке Народне Републике Кине у борби против корона вируса

Кинески министар за борачка питања Сун Шаоченг упутио је министру за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зорану Ђорђевићу писмо подршке његове земље у току тешке ситуације са којом се грађани Србије боре, изазване вирусом COVID-19.

 

Ванредна појачана контрола рада у систему социјалне заштите, филијалама НСЗ и ПИО

Појачани инспекцијски надзори у свим центрима за социјални рад и одељењима за дечију заштиту при општинским и градским управама, вршиће се од данас појачаним интензитетом, по налогу министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зорана Ђорђевића, а током ванредног стања у Републици Србији.

 

Омогућено електронско подношење захтева за породиље које први пут подносе захтев за вештачење здравственог стања детета

Документацију потребну за вештање здравственог стања детета, за породиље које први пут подносе овај захтев ради остваривања права на посебну негу детета, док је на снази Одлука о проглашењу ванредног стања, породиље могу да доставе електронским путем или поштом на адресу Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање (РФПИО).

Вибер канал Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања достигао преко 9000 чланова

Kанал, који је на Вибер апликацији покренуло Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, у циљу бржег информисања грађана Србије о свим актуелностима у вези са ванредним стањем на територији Републике Србије, изазваним епидемијом корона вируса, достигао је преко 9000 чланова у најкраћем периоду и број чланова расте из часа у час. 

Исплата иностраних пензија за држављане Србије наставља се и током ванредног стања

Свим држављанима Србије, који примају пензије из Аустрије, Хрватске, Канаде, Холандије, Мађарске, Северне Македоније, Црне Горе и Бугарске иста ће бити исплаћена и током ванредног стања, без обзира што нису у могућности да доставе уверење о животу иностраним институцијама пензијског осигурања.

 

Корисницима РФ ПИО једнократна помоћ 4.000 динара

Пензије и друга права из пензијског и инвалидског осигурања биће исплаћивана једном месечно, а корисници пензија, корисници привремене накнаде и инвалидна деца која примају накнаду преко Фонда ПиО добиће једнократну помоћ у износу од 4.000 динара, усвојено је данас на  предлог Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања на седници Владе Републике Срби

Влада Србије донела Одлуку: Страни држављани могу остати у Србији до краја ванредног стања

На предлог Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Влада Републике Србије донела је Одлуку о статусу страних држављана у Републици Србији за време ванредног стања.

 

Исплата социјалне помоћи, за кориснике преко 65 година, биће у складу са Инструкцијом о начину привремене исплате пензија

Предлог Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања да се корисницима права из области борачко - инвалидске заштите, социјалне и заштите породице са децом, који имају навршених 65 и више година живота, та права исплаћују у складу са Инструкцијом о начину привремене исплате пензије, усвојен је данас на седници Владе Републике Србије.