Министар Ђорђевић учествовао на конференцији „Београдски стратешки дијалог“

Петак, 10 Новембар 2017 |

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић учествовао је на конференцији „Београдски стратешки дијалог“ на тему „Илегалне миграције као политички и безбедносни изазов у Европи“.

    Министар Ђорђевић рекао је да је Република Србија мигрантима, који су се на путу ка бољој будућности задесили у нашој земљи, пружила адекватну помоћ, смештај и безбедност и опходила се према њима на најбољи могући начин.

    „Мигранти који су боравили у нашој земљи имали су само речи хвале за Србију и то захваљујући озбиљној политици Владе Републике Србије и одговорности тадашњег председника Владе, а данашњег председника Републике Србије Александра Вучића. Показали смо да смо као држава веома добро организовани и да је све на високом нивоу, па је смештањем миграната у прихватне центре и заједничким деловањем Министарства унутрашњих послова и Министарства одбране обезбеђен њихов безбедан боравак и пролаз“, рекао је Ђорђевић и истакао да је Република Србија преузела и све могуће мере када је у питању сигурност њених грађана.

    Према речима министра Ђорђевића, кроз нашу земљу прошло је око милион миграната и Србија се у њиховом приливу одлично снашла.

    „Пожртвованост и рад свих људи у Републици Србији, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Комесеријата за избеглице и многобројних волонтера, омогућили су да ова велика безбедносно ризична ситуација буде решена, а да наши грађани то ни не осете“, истакао је Ђорђевић и додао да је у овом проблему велика помоћ Србији пружена и од Европске уније, Уједињених нација, УНИЦЕФ-а и невладиних организација.

 

    „Српски народ је хуман и има неку врсту саосећања према свима који се нађу у тешким ситуацијама. Ми позивамо грађане свих земаља да пре свега буду људи, јер историја је показала да су ситуације променљиве и да могу да задесе било кога. За нас су сви људи исти и према свима ћемо се понашати као да припадају нашем народу, јер то је најмање што можемо да учинимо за њих“, нагласио је министар.

    Ђорђевић је рекао да ће се Република Србија и министарство на чијем је челу трудити да свој деци, која се задесе у Србији на свом путу ка државама Европске уније, обезбеди несметано школовање и безбрижно детињство, као и да онима који желе да наставе свој живот и рад у Србији, уколико испуњавају наше услове, то буде и омогућено.

    „Република Србија има стратешку одлуку да уђе у ЕУ и да дели све европске квалитете. Желимо да све стандарде живота и рада подижемо првенствено према потребама наших грађана. Уколико то успемо, подићи ћемо стандарде на ниво који је и изнад онога што Европска унија очекује од нас“, рекао је Ђорђевић и истакао да ће Република Србија да следи политику председника Александра Вучића, према којој неће дизати баријере већ ће се према мигрантима понашати крајње одговорно и ту одговорност ће сваки дан подизати на виши ниво.