Aa

Aa

Одржана прва седница Координационог тима за праћење токова из области економских миграција

Одржана прва седница Координационог тима за праћење токова из области економских миграција

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, на првој седници Координационог тима за праћење токова из области економских миграција у Републици Србији, на чијем је челу, рекао је да верује да ће овај тим, који чини скуп еминентних стручњака из различитих области и чланова Владе Републике Србије вредно и озбиљно радити на доношењу најбољих решења, како би се спречио одлазак младих из наше земље.

 

Како је навео, циљ рада овог Координационог тима није само спречавање одласка младих, већ и стварање пословног и привредног амбијента за долазак страних стручњака који ће живети и радити у нашој земљи, као и повратак наших држављана који су већ отишли.

 

„Влада Србије има искрену жељу да промени ситуацију када је ова тема у питању. Верујем да ћемо као држава да пружимо све услове који су неопходни да би млади остајали и стварали породице у својој земљи, али и да би се и они који су већ отишли, вратили. Овом тиму пружићемо подршку у раду и обезбедити  сву потребну логистику, односно податке, који ће им помоћи да боље сагледају ситуацију у којој се налази наша земља и тако пронађу адекватне начине за решавање проблема са којим се сусрећемо“, рекао је Ђорђевић.

 

Како је навео, овај тим је отворен за све оне који желе да учествују у решавању овог проблема, који је један од најбитнијих за Србију, поред демографије, тако да ће стручњаци, који већ чине тим, моћи да предложе и адекватне људе који својим знањем и искуством могу да допринесу још бољим резултатима.

 

Члан стручне групе проф. др Владимир Гречић истакао је да је веома добро што је ова тема покренута и што је постала један од приоритета рада Владе Србије, јер овај проблем није само проблем наше земље, већ је он присутан и на глобалном нивоу и додао да је веома битно и да рад ове групе буде континуиран.

 

Члан стручне групе из Републичког завода за статистику Гордана Бјелобрк каже да су последњих година миграције интензивиране, те да све институције треба да буду максимално ангажоване, како би се створио амбијент да млади људи након завршеног факултета остане у земљи.

 

“Тиме бисмо увећали број становника, али би се обезбедила и замена генерација”, рекла је Бјелобрк.

 

Првој седници Координационог тима присуствовали су министар омладине и спорта Вања Удовичић, министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић, представници министарства финансија, привреде, као и представници послодаваца и синдиката и САНУ.