Aa

Aa

Министар Селаковић отворио инклузивни центар „Звуци срца – Суботица“

Министар Селаковић отворио  инклузивни центар „Звуци срца – Суботица“

Министар Селаковић отворио инклузивни центар „Звуци срца – Суботица“

Читај ми

„Отварање инклузивног  центра „ Звуци Срца - Суботица“,  не би било могуће отворити данас да  није било невероватног ентузијазма људи из Удружења за помоћ особама са аутизмом, који су  покренули  пројекат и удружили средства и енергију људи из Сектора за заштиту особа са инвалидитетом министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања  и града  Суботице“, истакао је министар  за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић приликом отварања  другог клуба овакве врсте у Србији.

 

Министар Селаковић је рекао да је Град Суботица обезбедио репрезентативан простор у центру града и окупио људе добре воље, који су са својим донацијама омогућили, да заједно са Министарством, буде уложено  више од  7,5 милиона динара.

 

„Ово је други клуб овакве врсте у Србији, који ће особама са инвалидитетом омогућити да се на једном месту информишу, укључе у ширу друштвену заједницу и осећају корисним члановима друштва, али и место где ће они бити препознати као добри домаћини“, нагласио је Селаковић.

 

Истичући да  Министарство наставља да у свом деловању препознаје Сектор за заштиту особа са инвалидитетом као изузетно важан, Селаковић је рекао да је Министарство  у прошлој години подржало 12 удружења из Суботице са око 15 милиона динара и да ће подршку наставити и у овој години.

 

Том приликом, Селаковић се захвалио помоћници  Биљани Барошевић на подршци, градоначелнику Суботице Стевану Бакићу и предузећима, који су донацијама  помогли да клуб „Звуци срца“ почне са радом. 

 

Када је реч о Северно бачком округу, о Суботици, министар Селаковић је истакао важност наставка  реконструкције ГЦ „Дудова шума“, у који је до сада уложено милијарду и седамдесет милиона динара,  док је за наредну фазу овој години предвиђено још 850 милиона динара. Министар је подсетио да је било проблема у динамици спровођења радова, али да је уверен да ће се та лоша динамика променити и да ће у овој години план радова бити испуњен у року .

 

Селаковић се осврнуо на тржиште рада и запошљавање, где је у Суботици забележен озбиљан резултат и смањена стопа незапослености за 11 посто у односу на 2021. годину, али и напоменуо да ће се решавању проблема дефицитарних занимања  у наредном периоду, приступити систематично и озбиљно.

 

Министар Селаковић најавио је кампању запошљавања особа са инвалидитетом, која ће почети од марта месеца, како би што више послодаваца, дало прилику овој категорији да дође до посла и као примере добре праксе навео предузећа ДЕС Суботица и Жељезничар, који су од Министарства за подршку за боље услове рада и за помоћ у исплати зарада,  добили око 40 милиона динара.

 

Министар Селаковић је посебно истакао да је буџет Министарства значајно повећан у овој години и да износи  више од 174 милијарди динара и напоменуо да ће сви ресори под Министарством бити  адекватно обезбеђени за функционисање и рад у овој години.

 

„Налазимо се у овом прелепом амбијенту клуба „Звуци срца“  и по атмосфери која влада у овом клубу, и како је уређен, види се да је од срца све  направљено“,  истакао је градоначелник Суботице Стеван Бакић  и члановима удружења поручио да увек могу да рачунају на подршку и  да ће Град и у будућности препознавати пројекте и све њихове акције. Градоначелник Суботице је рекао да је поносан, јер је у буџету за ову  годину,  опредељено  близу 450 милиона динара за област социјалне заштите и мере социјалне политике, што је за 13,6% више него у претходној години. 

 

Председница Градског удружења за помоћ особама са аутизмом Сузана Скендеровић је нагласила да ово није само  клуб особа са инвалидитетом и њихових пријатеља, већ  и један нови простор  где ће  особе са инвалидитетом, које нису имале место на тржишту рада, сада ће њих 10 за почетак, имати посао.

 

Министар Селаковић се током боравка у Суботици сусрео и са градоначелником Суботице Стеваном Бакићем, као и са представницима центра за социјални рад, ПИО фонда, Националне службе за запошљавање и Геронтолошког центра.