Aa

Aa

Кисић Тепавчевић: Циљ лакши приступ социјалној помоћи и њена правилнија и транспарентнија расподела

Кисић Тепавчевић: Циљ лакши приступ социјалној помоћи и њена правилнија и транспарентнија расподела

Кисић Тепавчевић: Циљ лакши приступ социјалној помоћи и њена правилнија и транспарентнија расподела

Читај ми

Циљ Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је да се новим законским решењима у области социјалне заштите грађанима Србије којима је неопходна помоћ олакша приступ тој помоћи и да се омогући њена правилнија и транспарентнија расподела, изјавила је ресорна министарка проф. др Дарија Кисић Тепавчевић приликом посете зајечарском Центру за социјални рад. 

 

Кисић Тепавчевић је подсетила да је, водећи се тим циљем, недавно усвојен Закон о социјалној карти, који омогућава да се најрањивије категорије брже идентификују и да постану видљивије у систему, као и да је Министарство започело рад на измени Закона о социјалној заштити. 

 

Министарка Кисић Тепавчевић је запосленима у центрима за социјални рад честитала Међународни дан социјалног рада, који се обележава сваког трећег уторка у марту, и захвалила им што су животе посветили тешком, али хуманом позиву. 

 

„Они који одлуче да живот посвете овом занимању су храбри, одговорни, способни и красе их најлепше људске особине“, истакла је Кисић Тепавчевић и додала да је важност рада социјалних радника посебно добила на значају у време пандемије Ковид 19.

 

У оквиру посете Граду Зајечару, министарка Кисић Тепавчевић је обишла и Међуопштинску организацију Савеза слепих у том граду, где је истакла да је један од приоритета Министарства побољшање положаја особа са инвалидитетом.  

 

Кисић Тепавчевић је навела да је у току реализација Програмског конкурса за унапређење положаја особа са инвалидитетом, којим је опредељено 250 милиона динара за финансирање 33 републичких и покрајинских савеза са 513 локалних организација.

 

Како је додала, у Зајечару постоји 8 удружења особа са инвалидитетом, која окупљају 1.864 особе са инвалидитетом, а за чији рад је у овој години опредељено  2,2 милиона динара. 

 

Председник тог удружења, за који је Министарство ове године издвојило 400.000 динара, Мирослав Ђорђевић захвалио је министарки Кисић Тепавчевић на прилици да разговарају о могућностима за побољшање услова рада и смештаја особа са инвалидитетом у том граду. 

 

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић рекао је да је са министарком Кисић Тепавчевић разговарао о тренутној епидемиолошкој ситуацији у том граду, као и о пројектима за које ће се Град трудити да реализује ове године.

 

Министарка Кисић Тепавчевић је навела и да ће Министарство, у циљу обезбеђивања адекватних услова за рад овог удружења, ове године определити средства за решавање проблема са грејањем и позвала Међуопштинску организацију Савеза слепих Србије, али и друге организације особа са инвалидитетом са подручја Града Зајечара, да се укључе у реализацију кампање „СРБИЈА БЕЗ БАРИЈЕРА“, коју Министарство реализује у сарадњи са Националном организацијом особа са инвалидитетом Србије.