Oбележавање 79. годишњице битке на Козари

Oбележавање 79. годишњице битке на Козари

Oбележавање 79. годишњице битке на Козари

Читај ми

Државни секретар Mинистарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор предводиће 3. јула 2021. године у 11 часова церемонију заједничког обележавања 79. годишњицe Битке на Козари,  Владе Републике Српске и Владе Републике Србије, у Националном парку „Мраковица“ код Приједора у Републици Српској. 

 

Церемонији ће предходити парастос код Спомен–крста, док ће полагање венаца бити код Централног спомен-обележја. 

 

Церемонији ће присуствовати представници институција Републике Српске, амбасаде Русије у БиХ, представници градова Бања Луке, Приједора и Градишке, СУБНОР-а Србије и Републике Српске и удружења опредељена за неговање традиција.

 

 

У пролеће 1942. године партизани су ослободили територију реке Саве на југу, до планине Козаре и Грмеча. Немачке и усташке власти су организовале офанзиву да униште покрет. Партизанска формација на Козари, Други крајишки партизански одред, бројала је око 3.000 војника. Након битке, у ноћи 3. јула, поједине партизанске јединице пробиле су обруч, али је главна група следеће ноћи опкољена и убијена од стране Немаца. Преостали су одведени у концентрационе логоре, махом у Јасеновац и Стару Градишку.