ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 209. ГОДИШЊИЦЕОД БОЈА НА ЧЕГРУ

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 209. ГОДИШЊИЦЕОД БОЈА НА ЧЕГРУ

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Негован Станковић 31. маја 2018. године у 11 часова предводиће државну церемонију обележавања 209. годишњице од боја на Чегру код споменика Стевану Синђелићу у оквиру Спомен-комплекса на Чегру код Ниша.

Код споменика Стевану Синђелићу на Чегру венце ће поред државног секретара положити и представници Министарства одбране, и Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, Града Ниша, Општине Пантелеј као и великог броја удружења грађана опредељених за очување достојанственог сећања на учеснике и жртве оружаних сукоба.

Организатор државне церемоније је Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије у сарадњи са Градом Нишом.

 

 

    

Бој на Чегру, који се одиграо 31. маја 1809. године, представља један од најтрагичнијих оружаних сукоба у читавом раздобљу Првог српског устанка. Српски устаници, предвођени Стеваном Синђелићем, упркос херојског отпора нису успели да остваре победу у овом боју који је означио почетак слома устанка у Београдском пашалуку.

Борећи се против надмоћнијег противника српски устаници пружили су пример безмерне храбрости и патриотизма који је остао уткан у колективну свест нације током читава два наредна  столећа.