Aa

Aa

За подршку предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом 705 милиона динара

За подршку предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом 705 милиона динара

За подршку предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом 705 милиона динара

Читај ми

Из Буџета Републике Србије ове године издвојено је 705 милиона динара за подршку предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом, изјавила је помоћница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић на седници Скупштине Удружења предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом - УИПС, у Кикинди.

 

Барошевић је најавила да ће у августу бити расписан јавни позив за доделу средстава за побољшање услова рада у предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом у 2024. години. 

 

Скупштина Удружења одржана је у предузећу за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом ЛИРА доо Кикинда, које има 103 запослена, од којих је 69 особа са инвалидитетом, а за које је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања до сада у овој години одобрило око 13 милиона динара. 

 

Барошевић је са градоначелником Кикинде Николом Лукачем разговарала са власником и директором овог предузећа Браниславом Бугарским и обишла предузеће, које је акредитовано за спровођење програма обука радног оспособљавања особа са инвалидитетом за израду радне одеће, шивење производа од коже, монтаже механизама који се производе у серијској производњи за употребу уиндустрији намештаја и за руковаоца машином за прање, сушење и хемијско чишћење. 

 

На седници УИПС-а истакнуто је да је подршка државе од велике важности имајући у виду да ова привредна друштва представљају значајан ресурс запошљавања ове категорије теже запошљивих лица, будући да свако од ових предузећа има у радном односу 50% и више запослених особа са инвалидитетом у односу на укупан број запослених, као и да послују на тржишном принципу.

 

Барошевић је навела да Сектор за заштиту особа са инвалидитетом сарађује са Удружењем предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом, које окупља 32 оваква предузећа, у циљу оснаживања њиховог капацитета и унапређења положаја особа са инвалидитетом у области запошљавања и радног оспособљавања.

 

У Републици Србији регистровано је 59 предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом, у којима ради 1.558 запослених, од којих је 1.002 особе са инвалидитетом, а од тога су 45,27 одсто жене.Ова предузећа територијално су распрострањена на подручју 25 локалних самоуправа, производе више од 280 различитих производа и пружају разноврсне услуге (књиговодство и финансије, сортирање и паковање воћа и поврћа, зрнастих и прашкастих производа и остале робе широке потрошње, услуге шивења, хемијског чишћења, одржавања хигијене простора).