Aa

Aa

Звездара без баријера - ускоро прво инклузивно игралиште у овој београдској општини

Звездара без баријера - ускоро прво инклузивно игралиште у овој београдској општини

Звездара без баријера - ускоро прво инклузивно игралиште у овој београдској општини

Читај ми

У оквиру кампање “Инклузивна Србија“, коју спроводи Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, на Звездари је почела изградња првог инклузивног игралишта под називом „Звездара без баријера, Булбудер без баријера“. Радове на изградњи игралишта које се налази на углу Крфске и Мариборске улице обишли су помоћница министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић, председник ГО Звездара Владан Јеремић и председник Удружења слепих и слабовидих особа и других социјалних група „Гледамо срцем“ Бобан Величковић.

 

Барошевић је истакла да је игралиште на Звездари пето инклузивно игралиште које је у Београду изграђено  у оквиру кампање “Инклузивна Србија“.

Барошевић је подсетила да је највеће игралиште намењено деци особама са инвалидитетом изграђено у Овчи, у општини Палилула, као и да су инклузивна игралишта добиле и општине Земун, Савски Венац и Чукарица.

 

"У наредном периоду у плану је изградња још једног, које ће се налазити на општини Врачар“, рекла је Барошевић и додала да је Министарство, подршком разним активностима и реализацијом многобројних пројеката, огромна подршка особама са инвалидитетом и да је изградња инклузивних игралишта битан део те подршке. 

 

Помоћница министра је истакла њихов значај у циљу промоције једнаких могућности за децу са инвалидитетом, како би на једнакој и равноправној основи била укључена у игру и забаву са другом децом. 

 

"Континуираним радом и огромном подршком за овакве пројекте стварамо друштво које прихвата различитости и стварамо инклузивну Србију", поручила је Барошевић и указала да је изградња инклузивних игралишта резултат разговора са суграђанима који су изразили потребу за садржајима који ће бити приступачни особама са инвалидитетом.

 

Председник Градске општине Звездара Владан Јеремић истакао је да је општина партнер Министарства у реализацији овог пројекта које за циљ има стварање Звездаре без баријера.

 

Он је додао да му је драго што ће Звзедара ускоро добити прво инклузивно игралиште које целокупним дизајном и карактеристикама ствара једнаке могућности да свако дете буде укључено у игру без обзира на своје способности или личне карактеристике и да је нарочито важно што ће деца са сметњама у развоју и са инвалидитетом моћи више времена да проводе на отвореном, у простору који је прилагођен њиховим потребама.