Aa

Aa

Жене, мир и безбедност:регионална перспектива

Жене, мир и безбедност:регионална перспектива

Жене, мир и безбедност:регионална перспектива

Читај ми

Државни секретар министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Стана Божовић учествовала је, као једна од панелиста, у расправи на тему „Жене, мир и безбедност: регионална перспектива“. 


Том приликом Божовић је истакла важност примене Резолуције 1325 Савета безбедности Уједињених нација за даљи развој регионалне сарадње на Западном Балкану и подсетила да је Република Србија једна од првих земаља у региону која је 2010. године донела Национални акциони план за примену Резолуције 1325 СБ УН, као и да је у току спровођење другог по реду Националног акционог плана за примену Резолуције 1325 СБ УН – Жене, мир и безбедност за период спровођења од 2017. до 2020. године. 



“Фокус плана је унапређење превенције, заштите, постконфликтног опоравка и безбедности жена, као и већa партиципацијa жена на локалном нивоу у свим питањима која се односе на родну равноправност, мир и безбедност у друштву. Резултати анализа показали су да је примена Националног акционог плана допринела повећању заступљености жена у систему безбедности у Србији за седам година примене ове Резолуције за 3,92 одсто”, рекла је Божовић. 



Том приликом посебно je истакла да Република Србија активно доприноси процесима изградње мира, стабилности и безбедности, пре свега у свом непосредном окружењу у региону југоисточне Европе, затим и у Европи кроз свеобухватан процес европских интеграција, kao и у свету учешћем представника Републике Србије у мултинационалним операцијама и на међународним скуповима посвећеним овој теми. 



Божовић је такође рекла и да међународно преузете правне и политичке обавезе Републике Србије кроз своје законодавство, али и кроз активности државних органа и других субјеката у друштву, у складу са законодавством Европске Уније и Миленијумским циљевима Уједињених нација - спречава дискриминацију и остварује и унапређује родну равноправност и спада у делокруг рада Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.