Aa

Aa

Завршена трећа фаза пројекта „Оснаживање центара за социјални рад на територији Републике Србије“

Завршена трећа фаза пројекта „Оснаживање центара за социјални рад на територији Републике Србије“

Завршена трећа фаза пројекта „Оснаживање центара за социјални рад на територији Републике Србије“

Читај ми

Поводом успешно завршене треће фазе пројекта  Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања под називом „Оснаживање центара за социјални рад на територији Републике Србије“, уз подршку амбасаде Краљевине Норвешке, коју је спровела Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС), одржана је конференција на којој је министар Зоран Ђорђевић представио постигнуте резултате, а свечано су уручени и завршни извештаји.

 

Министар Ђорђевић рекао је да је један од приоритета ресорног министарства управо оснаживање центара за социјални рад као и побољшање квалитета рада запослених и пружања услуга корисницима и додао да је овај пројекат веома значајан, како за Министарство тако и за све грађане Републике Србије.

 

„Све активности Министарства усмерене су ка остваривању услова потребних за нормалан живот свих становника Републике Србије, што подразумева и помоћ запосленима у центрима за социјални рад као и корисницима њихових услуга. Кроз пројекат смо добили велики број препорука везаних за реорганизацију начина рада центара за социјални рад и професионалне компетенције запослених у центрима за социјални рад на територији Републике Србије, што је и био циљ треће фазе, а тиме су постављене основе за реорганизацију посла у свим центрима за социјални рад на територији целе Србије у целокупном систему социјалне заштите“, рекао је министар.

 

Ђорђевић је истакао да је осим унапређења директно везаних за запослене у центрима за социјални рад предложено и оснивање специјализованих регионалних центара, као и да је упутно и формирање централне службе за људске ресурсе, али да је ту потребно детаљније анализирати додатне податке и утицај на друге параметре система социјалне заштите.  Како је нагласио, наредна, четврта фаза, подразумеваће имплементацију предлога мера за побољшање социјалне заштите, као и инфраструктурне радове у центрима за социјални рад са истим циљем.

 

Према речима Ђорђевића, Министарство је до сада спровело две фазе у оквиру поменутог пројекта. Прва фаза била је анализа рада центара за социјални рад и свега онога са чим се они суочавају, док је друга фаза подразумевала систематизацију и реформе у складу са препорукама и примедбама које су добијене.

 

Амбасадор Краљевине Норвешке Арне Бјорнстад рекао је да је сарадња са ресорним Министарством увек била на највишем нивоу и да верује да ће се наставити и у наредном периду. Он је навео да овај пројекта пре свега препознаје потребу да се онима који пружају помоћ такође пружи подршка и обезбеде бољи услови за рад, јер ће на тај начин грађани Републике Србије, којима је помоћ неопходна, сигурно добијати квалитетнију услугу.