Aa

Aa

Заштита деце и свих њихових права од приоритетне важности за Србију

Заштита деце и свих њихових права од приоритетне важности за Србију

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић разговарао је са директорком УНИЦЕФ-а Регином Де Доменицис и стручњаком у области заштите деце и дечијих права Нађат Мђид Маалом о изради и усвајању новог Националног акционог плана за децу.

 

Министар Ђорђевић рекао је да се усвајање овог плана очекује крајем године и да ће он представљати кровни стратешки документ за спровођење политика за децу у чијој ће реализацији и изради бити укључена и остала релевантна министарства и државне институције Републике Србије.

 

„Веома нам је битно да деца у Републици Србији имају адекватну заштиту, како она која су наши држављани тако и деца мигранти. Желимо да им обезбедимо безбедно одрастање, образовање и праве могућности за бољу будућност“, рекао је Ђорђевић и додао да ће посебна пажња бити усмерена и на спречавање злоупотребе деце која су приморана да раде и живе на улици.

 

Како је истакао, од великог значаја за њихову заштиту јесте и успостављање институције Омбудсмана за децу и израде и усвајања Закона о Омбудсману за децу. Такође, навео је да је у плану успостављање јединственог СОС телефона за пријаву било којег облика злоупотребе детета, преко које ће надлежне службе ефикасније реаговати.

 

Представници УНИЦЕФ-а на челу са Регином Де Доменицис истакли су да ће пружити адекватну подршку у изради овог Националног акционог плана, као и да ће госпођа Нађат Мђид Маала, на основу свог дугогодишњег искуства сигурно пружити и најбољу стручну помоћи и савете.