Aa

Aa

Заједно за унапређење положаја особа са инвалидитетом

Заједно за унапређење положаја особа са инвалидитетом

Заједно за унапређење положаја особа са инвалидитетом

Читај ми

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Национална организација особа са инвалидитетом - НООИС и Српски филантропски форум започели су заједничку борбу за приступачност и унапређење положаја особа са инвалидитетом. 

 

На данашњем састанку који је одржан у Палати Србија, а на коме су присуствовали министар Зоран Ђорђевић, помоћник министра Биљана Барошевић, извршни директор Српског филантропског форума Веран Матић и извршна директорка Националне организације особа са инвалидитетом Иванка Јовановић, договорена је стална координација активности које су усмерене ка решавању проблема са којима се особе са инвалидитетом свакодневно суочавају. 

 

Министар Зоран Ђорђевић истакао је да је заједнички циљ остваривање бољег положаја особа са инвалидитетом у Републици Србији.

 

“Ресор којим руководим у континуитету спроводи активности којима се унапређује положај особа са инвалидитетом. Сматрам да у Србији не треба да постоје никакве баријере за ову категорију становништва. 

 

Наставићемо да се залажемо за унапређење услова живота особа са инвалидитетом, њихово равноправно учешће у друштву и обезбеђивање једнаких могућности за напредак у сваком смислу. Особе са инвалидитетом морају да имају једнака права за напредак и равноправно учешће у друштву. Србија ће, водећи се таквом политиком, имати модерно друштво у ком не постоји дискриминација, а то и јесте циљ рада Владе Србије”, рекао је Ђорђевић.

 

Поводом трећег Националног дана давања који се обележава 9. октобра, на дан рођења Михаила Пупина, и који ове године има за циљ унапређење приступачности за особе са инвалидитетом, Српски филантропски форум започео је низ конкретних активности за Србију без баријера – организацију панел дискусија са циљем подизања свести о проблемима особа са инвалидитетом и давање смерница за унапређење приступачности у Србији, прикупљање средстава за за развој преводилачког видео релеј центра за глувонеме, затим за куповину специјалних возила за удружења особа са  инвалидитетом, што је идентификовано као један од већих структурних проблема.


 

 „Српски филантропски форум кроз свој Kомитет за приступачност настоји да удружи особе са инвалидитетом, компаније које запошљавају и поштују стандарде универзалне приступачности, али и учествују у филантропским активностима којима се решавају различите потребе организација особа са инвалидитетом. Узимајући у обзир да се у Србији свака четврта особа сусреће са проблемом неприступачности, дугорочна сарадња приватног, невладиног и државног сектора кључна је за унапређење положаја великог броја наших суграђана“, изјавио је Веран Матић, извршни директор Српског филантропског форума. 

 

Извршна директорка НООИС-а Иванка Јовановић истакла је да ће у оквиру кампање „Србија без баријера“ бити промовисани и стратешки резултати остварени у области унапређења положаја особа са инвалидитетом. 

 

“НООИС као репрезентативна организација која заступа интересе око 800.000 особа са инвалидитетом и њихових законских заступника у оквиру ове кампање креирао је и поставио вибер-стикер са симболом ове манифестације ради подизања свести грађана. Верујем да ћемо заједничким снагама обезбедити још бољи положај особа са инвалидитетом”, рекла је Јовановић. 

 

Национални дан давања ове године, заједно са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања које спроводи кампању под слоганом Србија без баријера, настоји да допринесе решавању кључних проблема друштва. Резултати свих активности које су Српски филантропски форум и Министарство реализовали биће представљени 9. октобра, када се обележава Национални дан давања, као и 3. децембра, на Међународни дан особа са инвалидитетом.