Aa

Aa

Заједничко обележавање два важна историјска датума

Заједничко обележавање два важна историјска датума

Заједничко обележавање два важна историјска датума

Читај ми

Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије усвојио је предлог да  Република Србија и Република Српска заједнички обележавају годишњицу историјског догађаја „Устанци у Херцеговини – Невесињска пушка“ и Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

 

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и председница Одбора проф. др Дарија Кисић Тепавчевић подсетила је да је на заједничкој седници Владе Републике Србије и Владе Републике Српске, која је одржана у Сарајеву 17. маја 2021. године, усаглашено да се заједнички обележавају два историјска догађаја који су од значаја за историју Републике Српске и Републике Србије.

 

Годишњица „Устанци у Херцеговини - Невесињскa пушкa“ обележава се 9.  јула, у селу Крекови, општина  Невесиње, а Дан српског јединства, слободе и националне заставе 15. септембра.

 

Невесињска пушка је српски устанак подигнут у околини Невесиња 9. јула 1875. године против отоманске власти, који се убрзо проширио на целу Босну и Херцеговину, после кога је отпочет Српско-турски рат. Последица устанка и рата против Отоманске империје био је Берлински конгрес 1878. године.

 

Дан српског јединства, слободе и националне заставе је државни празник који се празнује 15. септембра у Републици Србији и Републици Српској од 2020. године, а  обележава се на годишњицу пробоја Солунског фронта.