Aa

Aa

Заједничким ангажовањем до бољих услова рада свих запослених

Заједничким ангажовањем до бољих услова рада свих запослених

Читај ми

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић, као изасланик  министра Зорана Ђорђевића, говорио је на свечаној седници Самосталних синдиката Србије у Сомбору где је истакао да ће ресорно министарство заједно са социјалним партнерима наставити активности на обезбеђењу бољих услова рада за запослене, нових видова радног ангажовања и на стварању услова за нова запошљавања.

 

Државни секретар рекао је да ће Министарство радити и на унапређењу социјалног дијалога и усклађивању прописа Републике Србије са прописима Европске уније у области рада и додао да је значај социјалног дијалога у Републици Србији за успешније спровођење реформи несумњиво велики.

 

Такође је истакао да се социјални мир не може наметнути, али се може остварити развојем институција социјалног дијалога и додао да потреба за унапређењем социјалног дијалога произилази из уверења, као и искустава развијених земаља западног света, да се привредни и социјални циљеви могу боље и брже постићи заједнички него, путем конфронтација и конфликата.

 

„Неопходно је успоставити међусобно поверење и разумевање између социјалних партнера и поштовање тог договора и испуњавање преузетих обавеза од стране сваког од учесника у социјалном дијалогу. Социјални дијалог се мора развијати на свим нивоима, од националног до локалног. Сматрамо да сви учесници социјалног дијалога и све три стране овог тела - Влада, синдикати и послодавци треба да се заложе да Социјално - еконономски савет допринесе спровођењу одговорне социјалне политике у Србији“, рекао је Антић.

 

Како је навео Антић, ресорно министарство настојаће да обезбеди ефикаснију и потпунију сарадњу са социјалним партнерима на републичком нивоу о свим питањима која су у домену рада Социјално - економског савета, као и да се са социјалним партнерима постигне социјални договор о свим питањима од значаја за социјално - економски положај запослених.