Aa

Aa

За спортисте са инвалидитетом 35 милиона динара

За спортисте са инвалидитетом 35 милиона динара

Читај ми

НОВИ САД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас да је министрарство на чијем је челу, од свог оснивања, у разне облике спортских организација особа са инвалидитетом уложило око 35 милиона динара.

Он је најавио да ће за набавку опреме у којој ће наши спортисти са инвалидизтетом наступити на свечаном дефилеу на Параолимоијским играма у Рио де Жанеиру издвојити три милиона динара.

Вулин је данас у Новом Саду посетио такмичење у стрељаштву у Лиги особа са инвалидитетом, које је одржано у стрељани у Спортском центру "Сајмиште" и ту се обратио спортистима са инвалидитетом међу којима су, осим стрелаца били и атлетичари и стонотенисери.

"Особе са инвалидитетом су део нашег друштва, то су људи који својим знањем и ентузијазмом могу да унапреде живот у нашем друштву, као што се ми трудимо да унапредимо њихов. Уосталом наша Србија или припада свима или неће припадати никоме и наш свет је отворен и доступан свима и особама са инвалидитетом и онима који немају инвалидитет, јер сви ми Србију волимо на исти начин, волимо је пођеднако и живимо због ње и радимо због ње", рекао је Вулин.

Он је рекао да верује да ће се опрема која буде набављена средствима министарства за рад видети и на победничким постољима на параолимпијским играма и да је сигуран да ће се наши спортисти са инвалидитетом окитити медаљама у Бразилу, а какао је нагласио, "медаље које доносе спортисти са инвалидитетом за нијансу су сјајније од медаља које освајају остали спортисти".

"Спортисти без инвалидитета морају да победе прво себе па онда свог противника, док спортисти са инвалидитетом морају прво да победе предрасуде које постоје у друштву, па онда морају да победе свој хендикеп, па да победе себе и тек на крају противника, и због тога су њихове медаље за нијансу сјајније", истакао је Вулин, додајући да све поменуто говори колико велики труд морају да пруже спортисти са инвалидитетом да би остварили неки спортски успех.

Пола у шали, а пола у збиљи Вулин је рекао да је спортисте са инвалидитетом замолио да када се врате са Параолимпијских игара у Рио де Жанеиру са што више медаља, обрадују њега и министра за омладину и спорт Вању Удовичића, а да мало насекирају министра финасија Душана Вујовића, који, како је рекао, као сваки министар финасија иде геслом важно је учествовати, још боље ако нешто не морам да платим.

Вулин је на крају истакао да је сигуран да ће наши параолимпијсци у Риу освојити доста медаља, али да је важније од освајања медаља то што ће Србију представљати у најлепшем светлу и показати целом свету да Србија брине о својим грађанима са инвалидитетом.

Поред министра Вулина, данашњем такмичењу стрелаца са инвалидитетом присуствовали су и председник Параолимпијског комитета Србије Зоран Мићовић и председник Јужнобачког управног округа Зоран Милошевић.