Aa

Aa

За једнократну помоћ пензионерима осам милијарди динара

За једнократну помоћ пензионерима осам милијарди динара

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин је изјавио данас да ће повећање плата и пензија утицати на повећање запослености, а да ће за повишицу за пензионере бити издвојено више од осам милијарди динара.

Вулин је на питање новинара колико ће тачно бити повећање плата и пензија и колика ће бити једнократна помоћ, рекао да је договорено да то објави Министарство финансија.

Вулин је рекао да се лако може израчунати да је то више од осам милијарди динара, али да ће Министарство финансија дати прецизне податке.

"Министарство за рад ће бити задужено да то и спроведе. Мислим да је то добра вест за нас, биће више новца и потрошња ће бити већа и надамо се да ће и наших предузетника бити више, да ће профита бити више, а да ће онда то подстаћи и запошљавање", навео је Вулин.

Он каже да су чак и пре него што је влада предузела мере за повећање плата и пензија, остварени добри резултати у девет месеци ове године.

"У АПР-у је у првих девет месеци регистровано 26.048 привредних субјеката, а највише храбри што је свега око 16.070 привредника избисало своју делатност", рекао је Вулин и додао да је прошле године "избрисано" 23.000 привредника.

Према његовим речима, то показује колико послови постају одрживи, колико привредни амбијент постаје бољи и далеко подстицајнији за привреднике.

"Са мерама у којима грађани добијају више новца, сигуран сам да ће то бити још повољније", додао је он.

Вулин је подсетио да је од почетка ове годије ПИО фонду уплаћено 5,6 милијарди динара више од плана и захваљујући томе Фонд је повукао 17 милијарди динара мање дотација за пензије.

"Онда ви можете да повећате пензије и дајте једнократну помоћ. Надамо се да ћемо до краја године ниво дотација за пензије свести на 35 одсто, што је најбољи резултат до сада”, додао је Вулин.