Aa

Aa

Вулин: Вредности које чине породицу су пољуљане

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања - слика вести

Вулин: Вредности које чине породицу су пољуљане

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин уручио је данас шесточланој породици Павловић из Београда помоћ у храни и одећи коју су донирала предузећа Carnex и Аутлет центар Changme, поводом 15. маја, Међународног дана породице који се ове године обележава под слоганом "Снажнија породица, снажнија заједница". Министар Вулин је указао на потребу да се подрже пољуљане породичне вредности.

"Вредности које чине породицу су пољуљане. Наравно да су добар део разлога криза и сиромаштво, али ако држава да позитиван пример - коју врсту понашања награђује и штити, онда ће се породица вратити на своје место", рекао је Вулин додајући и да ће промена радног времена сигурно помоћи да породица проводи време заједно.

Он је оценио да је за урушавање породице крива материјална ситуација и време у коме живимо, али и ми сами зато што не фаворизујемо вредности које породица представља, већ подстичемо концепт узвишене себичности да је највазнији појединац и његова каријера.

Вулин је истакао и да ће политика министарства на чијем је челу бити да се социјална давања не смањују, али да буду праведније спроводена и прецизнија. "Политика министарства ће бити да кроз надлежне инспекције учинимо да се не само поштују права радника већ повећа број запослених и да се рад на црно више ни на који начин не толерише па ће тако бити више доприноса и средства у буџету", рекао је Вулин.

Према његовим речима, политика министарства ће бити и да, кад год може, учествује у креирању нових радних места, али и да инсистира на томе да она буду додељивана у складу са приоритетима - најпре онима који су у стању социјалне потребе и породицама које имају више деце.

Снежана Павловић, која је и председница Удружења самохраних родитеља "Наше благо" која помаже мајке, очеве и породице са четворо и више деце, такође, сматра да је положај породице данас у Србији веома тежак, те да не постоји породица која нема неки проблем.

"Очекујемо оно што је обећано - плате и пензије за оне који имају четворо и више деце", рекла је Павловић додајући да породица са четворо деце има 1,1, а са петоро и више 0,43 одсто.