Aa

Aa

Вулин: Компромис синдиката и послодаваца је могућ, и биће га

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања - слика вести

Вулин: Компромис синдиката и послодаваца је могућ, и биће га

Читај ми

интервју РТС

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин изјавио је гостујући у Дневнику РТСа да је компромис синдиката и послодаваца око Закона о раду могућ и да ће то министарство настојати да се пронађе заједнички став свих социјалних партнера.

Вулин је рекао да није спорно да послодавци и сидиндикати имају значајних примедби на закон и да су примедбе и једних и других оправдане, а да је држава та која мора да нађе начин да "сви мање пате". "Најбоље би било када би се синдикати и послодавци договорили и дођу пред државу са папиром који она само аминује. Компромис је могућ и биће га, наравно да парламент даје задњу реч", рекао је Вулин. Он је подсетио да владајућа странка има убедљиву већину у парламенту и да може да усвоји "било шта", али да то није разлог да се до последњег тренутка не покушава да се нађе заједнички став свих социјалних партнера.

Оно што је сигурно, каже Вулин, више неће бити могуће да у полицији имате 740 људи који на основу синдикалних привилегија не долазе на посао, а Београду треба 300 полицајаца, Новом Саду исто толико и то може да се покрије без новог запошљавања. "Неће бити могуће да раднику не исплатите плату, а да он нема никакав механизам да ту плату брзо добије, ако треба да утужи послодавца без трошкова, без адвоката", нагласио је Вулин.

Коментаришући штрајк у ПИО фонду, министар је рекао да верује да ће током ове недеље бити постигнут компромис, јер је влада понудила одређене мере како би заштитила раднике ПИО фонда од најављеног смањења плата за 10 одсто.

Говорећи о недавној најави да убудуће они који донирају хуманитарну помоћ буду ослобођени пореза, он је рекао да је то могуће и да су те донације вредније од пореза. "Морамо то само одговорно да уредимо. Можда чак увођењем централног регистра хуманитарних акција, да држава зна ко организује хуманитарне акције и да може да провери", наводи Вулин.

Најавио је и закон о борачкој заштити, али је додао да прво мора бити направљен регистар ко су били борци, па тек након тога у сарадњи са борачким удружењима и синдикатима да направимо закон.

Говорећи о заједничкој српској листи за излазак на предстојеће изборе на КиМ, он је рекао да је то добра вест и да јединствена листа може да оствари диобре резултате.