Aa

Aa

Вулин и Мали на инклузивној представи "Чаробно путовање"

Вулин и Мали на инклузивној представи "Чаробно путовање"

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, борачка и социјална питања Александар Вулин и градоначелник Београда Синиша Мали присуствовали су вечерас у Позоришту на Теразијама представи "Чаробно путовање", у којој учествују деца са аутизмом, уз помоћ рођака и професионалних извођача.

Мали је истакао да је ова представа добила награду града Београда за стваралаштво младих у области уметности, додавши да и као градоначелник и лично даје пуну подршку том инклузивном пројекту.

"На овај начин указујемо на потенцијал који аутистична деца имају. Београд је у претходној недељи потписао уговор са 44 пратиоца за децу ометену у развоју. Тој деци је неопходна подршка и ми смо ту помоћ обезбедили", рекао је он и најавио да ће до краја године бити обезбеђено још сто пратилаца.

"Тако шаљемо јасну поруку као Град да сва деца на територији Београда имају једнака права на безбрижно и срећно детињство", изјавио је Мали.

Вулин је истакао да је ова представа "доказ да инклузија није само празна реч, већ наше опредељење и нешто што је могуће".

"Потребно је уложити више труда и рада. Ова представа ће нас и постидети и обрадовати, јер ћемо видети шта све ова деца могу. Аутизам је болест усамљености, а ова деца су нам пружила своје мале руке, изашла из свог затвореног света и показала да могу бити део нашег света", изјавио је он.

Министар је нагласио да "деца са посебним потребама нису невидљива".

"Она заслужују пажњу, а њихови родитељи заслужују помоћ. Локална самоуправа и министарство које ја водим итекако воде о томе рачуна", поручио је Вулин.

Аутор представе Дорђе Макаревић изразио је задовољство што је после три године напорног рада направљен овај мјузикл који је јединствен у свету и који доказује да аутистична деца могу да играју, певају и глуме задржавајући своју пажњу на томе и дуже од сат времена.

Потпредседница Републичког удружења за помоћ особама са аутизмом Наталија Лазић рекла је да се вечерашња представа изводи у оквиру обележавања европских дана аутизма.

Представа је настала као копродукција тог удружења, министарства за рад, борачка и социјална питања, а главни актери су шесторо деце са аутизмом и једна девојка са слушним проблемом, њихови браћа и сестре, али и професионални играчи Позоришта на Теразијама, чланови хора и фолклора АКУД "Лола" и ансамбл "Тути Србија", рекла је Лазићева.

Главни актери су Ђорде Голубовић, Игор Деспотовић, Душан Лазић, Јована Лазић, Анастазија Лиздек, Александра Лиздек, Немања Митић, Јелена Мишковић и Михајло Ридевац.