Aa

Aa

Волонтирањем до бољег и хуманијег друштва

Волонтирањем до бољег и хуманијег друштва

Волонтирањем до бољег и хуманијег друштва

Читај ми

Ако хоћемо да живимо у бољем и хуманијем друштву, волонтирање треба да буде саставни део живота сваког човека, истакле су министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић и бака Даница Шмиц (83), једна од најстаријих волонтерки у Србији. 

 

Министарка Кисић Тепавчевић угостила је госпођу Шмиц, а уз чај од нане, који је бакин омиљени чај, разговарале су o доприносу волонтера у тешким ситуацијама, а нарочито у епидемији корона вируса, која је погодила читав свет. 

 

Кисић Тепавчевић је истакла да јој је велика част што је имала прилику да упозна једну од најстаријих волонтерки у Србији, која треба да буде узор свима у хуманитарном раду и пружању помоћи онима којима је неопходна.

 

„Дирнули сте нас вашим животом, добрим и младалачким духом дали сте нам животну лекцију. Останите здрави и насмејани“, навела је Кисић Тепавчевић у разговору са баком Даницом, која јој је поклонила књигу Црвеног крста Србије, у којој су старији суграђани причама описали време проведено у изолацији, у којој су морали да буду како би очували своје здравље. 

 

Бака Даница је министарки пренела да свакодневно помаже суграђанима, пре свега у  снабдевању храном и лековима.

 

„Корона није препрека за волонтирање, само нам је показала да помоћ може и другачије да функционише ако се прилагодимо“, рекла је бака Даница, наставник математике у пензији.

 

Она је додала да је и своје синове и унуке учила да увек треба да помажу онима којима је помоћ неопходна, као и да сматра да децу томе треба учити од малих ногу. 

 

Председник Црвеног крста Србије проф. др Драган Радовановић рекао је да је Даница Шмиц члан телефонског круга за помоћ старијим суграђанима, који је део пројекта Црвеног крста Србије и пре епидемије Ковид 19, а који се током пандемије нарочито показао као добра платформа. 

 

Радовановић је навео да је од марта до краја децембра прошле године било регистровано преко 300.000 позива Црвеном крсту Србије за различите облике помоћи. 

 

У Србији је регистровано 69.000 волонтера, од којих је 30.000 њих свакодневно ангажовано у програмима помоћи, рекао је Радовановић и додао да је у току епидемије Ковид 19 реализовано више од 680.000 акција према појединцима.