Aa

Aa

Влада Србије усвојила Стратегију унапређења положаја особа са инвалидитетом у Републици Србији

Влада Србије усвојила Стратегију унапређења положаја особа са инвалидитетом у Републици Србији

Влада Србије усвојила Стратегију унапређења положаја особа са инвалидитетом у Републици Србији

Читај ми

Стратегије унапређења положаја особа са инвалидитетом у Републици Србији за период од 2020. до 2024. године, која има за циљ побољшање свеукупног друштвеног и економског положаја особа са инвалидитетом у Републици Србији и њихово равноправно учешће у друштву, усвојена је на седници Владе 5. марта 2020. године.

 

Начин, за остварење претходно наведеног циља јесу уклањање препрека у области приступачности, партиципације, једнакости, запошљавања, образовања и обуке, социјалне заштите, здравства и других аспеката који доприносе изједначавању њихових могућности и остваривању инклузивне једнакости. 

 

У поменутој Стратегији даје се сажет преглед стања, а путем дефинисања општег и посебних циљева одређују се основни правци деловања ради остваривања равноправности, спречавања дискриминације, поштовања достојанства и стварања услова да особе са инвалидитетом на равноправној основи уживају сва људска права и основне слободе и активно учествују у свим областима друштвеног живота. 

 

Побољшање свеукупног друштвеног и економског положаја особа са инвалидитетом захтева да сви друштвени актери активно учествују у реализацији циљева Стратегије и спровођењу мера и активности предвиђених акционим планом.

 

На припреми Предлога стратегије били су ангажовани независни експерти у сарадњи са представницима Министарства, Националне организације особа са инвалидитетом (НООИС), Тима за људска права Уједињених нација и Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије. 

 

Током припреме Стратегије реализовани су консултативни састанци са ресорним министарствима и институцијама, као и организацијама цивилног друштва кроз организацију скупова на локалном нивоу.