Aa

Aa

Влада Србије постигла успехе у инклузији Рома

Влада Србије постигла успехе у инклузији Рома

Влада Србије постигла успехе у инклузији Рома

Читај ми

Државна секретарка у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Стана Божовић отворила је први панел на тему „Недискриминација, правна помоћ и социјална инклузија Рома” у оквиру Регионалне конференције о резултатима Декаде инклузије Рома под називом „Наслеђе, стечено искуство, најбољи примери и шта даље?“

 

Божовић је истакла да Република Србија испуњава све своје обавезе у процесу европских интеграција, чему и тежи, а посебну пажњу посвећује испуњењу циљева у оквиру Агенде Уједињених нација 2030.

 

„Република Србије се активно залаже за смањење сиромаштва, бољу инклузију Рома у друштву и њихову равноправност, што ће наставити и у будућности“, рекла је Божовић.

 

Према њеним речима, сва поглавља у донетој Стратегији за социјално укључивање Рома и Ромкиња за период 2016 - 2025, као и Акционог плана за њену примену за 2017. и 2018. годину су једнако важна и Република Србије је већ постигла одређене успехе на тим пољима.

 

„Један од посебних резултата када је у питању инклузија Рома у Србији јесте повећана бројност грађана ромске популације у средњим и основним школама, ангажовање педагошких асистената, додела стипендија за ученике и примена афирмативних мера при упису и израда правилника које регулишу препознавање дискриминације и адекватно поступање у таквим ситуацијама“, навела је Божовић и додала да је већи и број мобилних тимова за социјалну инклузију Рома у градовима и општинама који је сада има преко 50.

 

Како је навела, кровни закони у Републици Србији, који су тренутно у процедури и чије се доношење очекује у овој години, а који ће допринети унапређењу положаја Рома и Ромкиња јесу Закон о забрани дискриминације и Закон о унапређењу родне равноправности. Затим, Закон о социјалној заштити, Измене и допуне Закона о државним службеницима, који је веома важан за етничку структуру становништва у учешћу у државној администрацији, Закон о спречавању насиља у породици, Закон о становању и Закон о бесплатној правној помоћи, који ће почети да се примењује у октобру текуће године.

 

„Желимо да се још више деце ромске националности уписује у вртиће и повећање броја педагошких асистената. У складу са стратегијом запошљавања Владе Србије радићемо на већем запошљавању Рома и Ромкиња, које је у посебном аспекту код активних мера политике запошљавања које спроводи држава, ресорно Министарство и јединице локалне самоуправе“, навела је државна секретарка.