Влада Србије одлучна у борби против сиве економије

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић говорио је на конференцији „Привреда и јавна управа на истом задатку: Година против сиве економије“ и изјавио да се Влада Републике Србије активно бави решавањем проблема сиве економије као и да према свим подацима спроведене мере већ доносе позитивне резултате.

 

Министар Ђорђевић истакао да је да инспекција рада кроз медијску кампању у оквиру пројекта „Реци НЕ раду на црно“ наставља континуирану борбу против рада на црно и додао да је циљ Министарства да радници и послодавци развију свест о користи који имају од спречавању рада на црно, али и да знају која су њихова права, те је још једном  подсетио да на бесплатни број 0800/300-307 сви могу пријавити све неправилности али и оне који раде у сивој зони.

 

Према речима министра, најбитније је да држава у борби против сиве екомоније има подршку судства који мора да обавља свој посао ефикасно у складу са законом. Према анализама захтева за покретање поступка, које су због утврђених прекршаја у области рада поднели инспектори рада, а у односу на законом прописани износ новчаних казни, министар је изнео следеће податке:

 

„Да су судови послодавце кажњавали максималним казнама према захтевима које су инспектори подносили у 2016. и 2017. години, а који су стигли на суд, држава би наплатила преко 2 милијарде динара за годину дана, а да су изречене минималне казне, износ би био милијарду динара, међутим, наши судови су наплатили просечно 93.723.000 годишње. Тиме је послата лоша порука, да неко ко заврши на суду не значи да ће и бити кажњен у складу са законом, што мора да се регулише“, поручио је министар.

 

Ђорђевић је рекао да би једна од измена и допуна Закона о раду која по Акционом плану требало да се деси 2020. могла бити и та да инспектори имају дозволу да на лицу места пријаве радника уместо послодавца, уколико се утврди да он ради на црно.

 

„Борба против сиве екомије неће бити фокусирана само на кажњавање послодаваца, јер исплата великих казни може да доведе и до затварања фирме, што никако није циљ Владе Србије, већ је фокус на превентивном деловању. Такође, у сарадњи са Министарством правде потребно је регулисати и појаву застаривања случајева након две године како послодавци не би прошли некажњено“, истакао је Ђорђевић.

 

Министар је нагласио да све мере које чинимо биће узалудне уколико не променимо демографску слику Србије. Kако би ова борба за напредну и богатију Србију имала прави смисао председник Републике Србије Александар Вучић  и Влада Србије су увели нове мере за подстицај рађања. Ђорђевић је рекао да је задржавање младих, запошљавање талената из области фундаменталих наука и стварање услова да млади од свог рада живе и оснују породице у својој земљи, такође један од приоритета Владе Србије у наредном периоду.