Aa

Aa

Влада Србије активно ради на побољшању положаја жена у друштву

Влада Србије активно ради на побољшању положаја жена у друштву

Читај ми

Министарство за рад, запошљавање, борчка и социјална питања поводом 8. марта међународног Дана жена, организовало је Националну конференцију: Жене из руралних крајева – равноправне грађанке Србије, где су изнети главни проблеми са којима се жене у руралним крајевима Србије сусрећу.

 

На отварању конференције, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић нагласио је да ће у складу са принципима које заступа Влада Србије унапређивати положај свих својих грађана равноправно, и жена и мушкараца, и оних који живе у граду и оних који живе на селу.

 

„Нећемо заборавити ни младе, а стараћемо се да старима олакшамо живoтне изазове. Циљ Владе Републике Србије и овог Министарства је да настави активно да ради на побољшању положаја жена у Србији.  Желимо да наше жене буду цењене и поштоване, да у будућности наш однос према њима буде пример другима како да се опходе према женама“, рекао је министар Ђорђевић.

 

Један од циљева Министарства којим ће допринети статусу жена у нашем друштву, је доношење Закона о родној равноправности, који према речима министра, можемо очекивати да се нађе веома брзо у скупштинској поцедури.

 

„Закон који спремамо биће један од најмодернијих и најсавременијих, а у томе нам помаже и шведска Влада, и верујем да ћемо сви бити задовољни “, истакао је министар.

Председница Скупштине Маја Гојковић је оценила да се сеоска подручја у Србији суочавају са многим изазовима – сиромаштвом, недовољном развијеношћу, недостатком адекватне путне инфраструктуре, као и приступа здравственим услугама, али и са проблемом миграција и пражњењем сеоских средина.

Још једна важна тема која погађа све жене у Србији је насиље у породици, нагласила је Гојковић и додала да оно у још већој мери погађа жене на селу, имајући у виду да је то најчешæе табу тема.

 

„Изузетно је важно што су све наше институције на најозбиљнији начин започеле системску борбу против насиља у породици. Доношењем Закона о спречавању насиља у породици и његовим доследним спровођењем верујем да можемо да охрабримо све жене да насиље пријаве и да имају поверење да ће институције да их заштите. Срамота је бити насилник, а не жртва“ , закључила је Гојковић.

 

На конференцији су говорили  председница Народне скупштине Маја Гојковић, Министар Зоран Ђорђевић, Министарка Славица Ђукић Дејановић, заменица шефице УН агенције за жене за Европу и Централну Азију Сабина Фрејзер и амбасадор Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици, као и директорка Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Драгана Калиновић и помоћница Министра привреде Катарина Обрадовић Јовановић.

 

Поред представника државе и међународних организација говориле су представнице жена из руралних крајева.