Aa

Aa

Влада предложила повећање минималне цене рада од 8,6 одсто

Влада предложила повећање минималне цене рада од 8,6 одсто

Читај ми

На данашњој седници Социјално-економског савета Републике Србије (СЕС), којој је присуствовала и председница Владе Србије Ана Брнабић, није постигнут договор о минималној цени рада по сату, након што су синдикати одбили предлог Владе и послодаваца да она буде повећана за 8,6 одсто, и да износи 155 динара.

 

На конференцији за новинаре чланова Социјално-економског савета речено је да су синдикати тражили да то повећање буде 10 одсто, као и то да ће повећање минималне зараде пратити "договор и очекивање" да ће у наредне три до четири године минималац расти више и да ће се изједначити са трошковима минималне потрошачке корпе који су сада 36.000 динара.

 

Ове године минимална цена рада по сату износи 143 динара, а минимална зарада, коју прима око 330.000 радника 24.800 динара, што значи да ће, ако Влада Србије донесе одлуку о повишици цене радног сата од 8,6 одсто, минимална зарада износити 27.022 динара.

 

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали рекао је да су разговори о повишици минималне зараде били конструктивни и да су полазне тачке биле удаљеније.

 

Ово повећање од 8,6 одсто је реално, можда чак и мало више од тога. Трудили смо се да нађемо компромис и успели смо, истакао је Мали и додао да су сви макроекономски резултати у Србији добри и да ће се радити на њиховом побољшању, као и побољшању услова пословања, како би била већа запосленост, али и зараде.

 

Председник Самосталног синдиката Србије Љубиша Орбовић рекао је да постоји минимална разлика у предлозима социјалних партнера о повишици минималца, и најавио да ће се о предложеној повишици изјаснити органи тог синдиката.

 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић истакао је да се пензије у Србији више неће усклађивати два пута годишње, према расту инфлације, већ ће то убудуће радити Влада, у складу са стањем у буџету, тако да та примања могу бити и већа.

 

Он је објаснио да пензије у Србији нису достигле тај ниво да могу да се усклађују са растом инфлације и да пензионери заслужују веће принадлежности.

 

Када Србија буде имала стабилан пензиони систем, тада ће пензије моћи да прате раст инфлације, навео је Ђорђевић и додао да држава жели да побољша материјални положај најстаријих суграђана.