Aa

Aa

Влада ће збринути раднике предузећа у реструктурирању

Влада ће збринути раднике предузећа у реструктурирању

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин изјавио је данас да се ради на томе да се очувају радна места у предузећима у реструктурирању и да је Влада предвидела социјални пакет за оне раднике чија предузећа не искористе другу шансу.

"Боримо се да људи остану на радним местима, да им дамо нову шансу, у сваком случају нико неће остати на улици", рекао је Вулин.

Он је подсетио да је Влада нашла механизам да се предузећима у реструктурирању обезбеди још једна шанса упркос одлуци Уставног суда Србије.

"Могао бих да вам кажем како се све ово дешавало 14 година пре нас, да пребацимо кривицу на политичке противнике, али ми нећемо да се јадамо већ се боримо за радна места, а то је могуће кроз покретање привредних активности", истакао је министар.

Према његовим речима, изменама Закона о стечају, чије се усвајање ускоро очекује, стечајни поступак ће бити брз, оправдан и увек ће бити покушаја да до њега не дође.

"У протеклих 15 година стечај је био сам по себи циљ. Ви још увек имате банке које су у стечају и свих ових година те банке исплаћују огроман новац стечајним управницима и то више нећемо дозовлити", истакао је Вулин.

Како је рекао, у стечајним поступцима који трају и по 10 година, стечајни управници су постајали све богатији упитавши одакле се ислаћују те накнаде ако је то предузеће толико пропало.

"Није пропало него га ви користите да бисте се обогатили, а сада ће стечај бити брз и увек ћемо покушавати да до њега не дође", поручио је Вулин.

Упитан да прокоментарише наслове у медијима да ће на јесен око 100.000 људи остати без посла, Вулин је рекао да и он сам врло често чита "о врућем пролећу и врућој јесени".

"Стално читам да се отупштају неке стотине хиљада људи, а ми смо и поред одлуке Уставног суда, предузећима у реструктурирању дали другу шансу", навео је министар за рад, запошљавање и социјалну политику.