Aa

Aa

Верујем у компромис у вези са изменама Закона о раду

Верујем у компромис у вези са изменама Закона о раду

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад рад, запошљавање и борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас да очекује да ће седница Социјално-економског савета (СЕС) бити одржана што пре, да ће на њој бити суочени сви спорни аргументи у вези измена Закона о раду и на основу тога бити донета коначна одлука.

Вулин је новинарима у Београду рекао да би током дана требало да добије информацију када ће бити одржана седница тог тела.

"На тој седници покушаћемо да још једном са синдикатима и послодавцима сагледамо последњи пут ставове и једних и других и да на основу тога преломимо", рекао је Вулин.

Он је навео да би седница СЕС-а требало да се одржи и због тога да се би се донела одлука о висини минималне цене рада .

"Не верујем да ће бити неких одлагања. Није Социјално-економски савет законска категорија која мора да донесе то мишљење, али Влада Србије има поштовања према социјалним партнерима и зато хоћемо да саслушамо њихово мишљење. Верујем у компромис и у могућност да се нађе најбоље заједничко решење", рекао је Вулин.

Он је додао да не верује да је могуће да синдикати и послодавци буду у потпуности задовољни овим законом, али да осим оних који раде, треба мислити и о онима који тек треба да се запосле, али и на оне који су при крају свог радног века.

"Ово су измене Закона о раду, а ја бих био најсрећнији да можемо да пишемо закон од почетка, али нажалост, због брзине али и отпора међу социјално-економским партнерима нисмо били у позицији да радимо од нуле", рекао је Вулин.

Министар је рекао да је једна од кључних тачака око које социјални партнери не могу да постигну сагласност проширено дејство колективних уговора и да не би било добро да се та тема избегава.

"На седници Социјално-економског савета очекујем да се аргументи суоче и да на основу тога донесемо коначну одлуку", поручио је Вулин.