Aa

Aa

Усвојене измене и допуне Закона о пензијском и инвалидском осигурању

Усвојене измене и допуне Закона о пензијском и инвалидском осигурању

Усвојене измене и допуне Закона о пензијском и инвалидском осигурању

Читај ми

Народна скупштина Републике Србије усвојила је измене и допуне Закона о пензијском и инвалидском осигурању, којима се  решава проблем са којим се суочавају лица која су била обухваћена социјалним програмом Владе Србије за решавање вишка запослених у процесу рационализације, реструктурирања и припреме за приватизацију. 

 

У питању су особе којима је у тренутку прихватања социјалног програма до остваривања права на пензију недостајало до пет година, такозвана Опција 5, односно до две године, такозвана  Опција 3. 

 

Такође, овим изменама се врше и прецизирања у вези са утврђивањем стажа осигурања за такозване „фриленсереˮ, који су у Закону о пензијском и инвалидском осигурању одавно препознати као осигураници самосталних делатности. 

 

Усвојеним изменама се, поред осталог, прописује и да се породична пензија иза смрти осигураника не одређује од превремене старосне пензије, већ од старосне или инвалидске пензије која би осигуранику припадала у часу смрти, чиме се корисници породичне пензије по основу умрлог корисника превремене старосне пензије, доводе у повољнији положај.

 

Усвојеним законским изменама се не мењају услови за стицање права из пензијског и инвалидског осигурања и начин усклађивања пензије.