Aa

Aa

Усвојен квартални извештај о раду Министарства

Усвојен квартални извештај о раду Министарства

Усвојен квартални извештај о раду Министарства

Читај ми

Државна секретарка Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Стана Божовић је са помоћницима Сектора социјалне заштите и Пензијског и инвалидског осигурања, Биљаном Зекавицом и Зораном Милошевићем испред Министарства, поднела извештај о раду скупштинском Одбору за рад, социјална питања, друштвену одговорност за период од 1. јула до 30. септембра ове године.

 

Божовић је  ресорном Одбору Скупштине Србије представила извештај о раду Министарства и  том приликом истакла нормативне акте који су донети, а међу којима су :Акциони план за период 2021-2023. година за спровођење Стратегије о економским миграцијама Републике Србије за период 2021-2027.година., Закон о потврђивању Споразума Републике Србије са СР Немачком о ратним меморијалима, али и Уредбу о Програму за подстицање запошљавања младих „Моја прва плата“.

 

Државна секретарка  је чланове Одбора упознала са Законом о правима корисника услуга привременог смештаја у социјалнoj заштити и истакла  да је предложенa законска регулатива  део стратешког решења како ће се спровести прелазак са институционалне заштите корисника на живот у заједници.

 

 Божовић  је рекла да Закон треба да омогући заштиту права корисника услуга привременог смештаја у социјалнoj заштити кроз континуирано оспособљавање корисника за самосталан живот и пуно и равноправно учешће у друштву и остваривање социјалне инклузије.

 

Када је реч о нормативним актима, државна секретарка је представнике  ресорног Одбора известила да се два  Закона налазе на Јавној расправи, а то су Нацрт Закон о социјалном предузетништву  и Нацрт Закона о радним праксама, за које, како је рекла очекује да се ускоро нађу и пред посланицима.


 

Државна  секретарка је такође навела да су урађени извештаји за Преговарачке групе 2, 3, 19 и 23 о спровођењу Националног програма за усвајање правних тековина Европске уније, о реализацији планираних мера и активности у делу успостављања или јачања институционалних и административних капацитета. 



 

Божовић  је надлежном Одбору посебно истакла резултате рада Инспектората за рад који је у периоду од  1.јула до 30. септембра, извршио укупно 14.392 инспекцијских надзора и посета у области радних односа и безбедности и здравља на раду, од чега су  7.362 у области радних односа, 6.959 надзора у области безбедности и здравља на раду и 71 надзор код нерегистрованих субјеката.

 

Божовић је на крају истакла,  да у протекле две године, од када траје пандемија, Министарство није каснило са исплатом финансијских давања за све социјалне категорије које су у надлежности рада Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.