Aa

Aa

Усвојен извештај о раду Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања

Одбор Народне Скупштине за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва усвојио Извештај о раду Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Предлог закона о потврђивању Уговора о социјалној сигурности између Владе Ре

Усвојен извештај о раду Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања

Читај ми

Одбор за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва Народне скупштине Републике Србије је на данашњој седници једногласно усвојио Извештај о раду Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања за период од 1. октобра до 31. децембра 2020. године, као и Предлог закона о потврђивању Уговора о социјалној сигурности између Владе Републике Србије и Владе Квебека.

 

Државни секретар Стана Божовић на седници је указала на најважније активности које је ово Министарство предузело у посматраном периоду, као и на то да је Влада Републике Србије на предлог овог Министарства донела велики број Закључака у циљу побољшања статуса корисника права.

 

Истакла је да је Министарство у протеклом периоду вршило редовну исплату свих накнада и социјалних давања свим корисницима, у складу са својим принадлежностима. Указала је на то да, упркос чињеници да се Република Србија суочава са пандемијом вируса Ковид 19 и да се значајна финансијска средстава у циљу превазилажења ове кризе издвајају из буџета Републике Србије за све грађане, није дошло било каквог умањења, или кашњења у исплати социјалних давања.

 

Истакла је и ангажованост Министарства на унапређењу услова живота корисника у установама социјалне заштите и навела да је с тим у вези по принципу приоритета приступљено и спровођењу процеса вакцинације у установама социјалне заштите, како самих корисника, тако и запослених.

 

У вези са Предлогом закона о потврђивању Уговора о социјалној сигурности између Владе Републике Србије и Владе Квебека, указано је на изузетан значај овог споразума о социјалној сигурности за све грађане Републике Србије који живе у Канадској Провинцији Квебек.

 

Поред споразума о социјалној сигурности, који већ постоји са Канадом и нашим држављанима који живе и раде у Канадској Провинцији Квебек ће кроз одредбе новог Уговора бити омогућено олакшано остваривање права у области пензијског осигурања, уз могућност да право на пензију остваре уз сабирање стажа осигурања навршеног у обе државе, као и исплата пензија у обе државе, у зависности од места пребивалишта корисника.