Aa

Aa

Установе да следе пример крагујевачког завода

Установе да следе пример крагујевачког завода

Читај ми

КРАГУЈЕВАЦ, 6. марта - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас да кргујевачки Завод за збрињавање одраслих "Мале пчелице" својим радом годишње уштеди 27 милиона динара и да тај модел очекује и од осталих установа социјалне заштите у Србији у којима је то могуће.

"Све што можете да створите својим радом, сворите својим радом", рекао је Вули на састанку са директорима 25 установа социјалне заштите у Србији, којом приликом је и обишао пољопривредну економију крагујевачког завода за одрасле са посебним потребама.

Наглашавајући да ће неки рећи да је страшно да корисници у тим установама раде, министар Вулин је нагласио да раде само они корисници који су радно способно и који то желе, односно искључиво на принципу добровољности, као и да су награђени за тај рад.

"Рад помаже сваком корисику у овим установама, јер је за њих рад терапија, и они живе боље, здравије и дуже, а успут имају и боље услове у којима бораве", рекао је Вулин и нагласио да рад у установама социјалне заштите треба да буде и биће главни мотив Министарства рада и социјалне политике.

Директор крагујевачког завода Владица Станојевић изразио је задовољство што ће та установа, како је рекао, бити показатељ за целу Србију како треба радити и располагати средствима ресорног министарства као и да у тој установи све што раде раде за добробит корисника.

"Све што зарадимо и направимо у Заводу, зарађујемо за побољшање услова живота наших корисника", рекао је Станојевић.

Подсетивши да тај завод има 885 корисника као и 17 хектара обрадивог земљишта на којем гаје кукуруз и житарице, од којих праве хлеб и друге производе од брашна као и да имају сточарску производњу, Станојевић је рекао да је та установа пре две године била у минусу 14 милиона динара а да је данас у плусу.

Према његовим речима, Завод годишње произведе 120 тона разних врста меса док купују само рибу, а значајне уштеде додатно остварују захваљујући производњи хлеба и других производа од брашна.

Тако, додао је Станојевић, четвртина бурека који производе кошта нешто више од 13 динара.

На састанку се чуло да установа социјалне заштите у Великом Поповцу има годишњу приозводњу од шест и по милиона динара од чега остварује чисту добит од милион и по динара.

Та установа има фарме свиња, оваца, кока-носиља и пилића, као и повртарску производњу на 1,4 хектара земљишта.

Сточарску производњу има и Дом за децу и лица ометена у развоју у Стамници код Пожаревца која намерава да је повећа.