Aa

Aa

Успостављање правног оквира за сектор социјалног предузетништва

Успостављање правног оквира за сектор социјалног предузетништва

Успостављање правног оквира за сектор социјалног предузетништва

Читај ми

Влада Републике Србије и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања раде на успостављању правног оквира за сектор социјалног предузетништва, изјавила је ресорна министарка проф. др Дарија Кисић Тепавчевић на друштвеном дијалогу „Концепт социјалног предузетништва и примери добре праксе у Републици Србији“.

 

Министарка Кисић Тепавчевић је истакла да тај правни оквир треба да пружи одговоре на изазове са којима се суочавају постојећа социјална предузећа и да обезбеди правне темеље за подршку даљег развоја овог веома значајног сектора. „Близу смо да имамо текст нацрта закона који ће бити стимулативан за развој социјалног предузетништва и за који се надамо да ће за крајњи резултат имати позитиван утицај на друштвено најосетљивије и најрањивије групе“, нагласила је Кисић Тепавчевић.

 

Проф. др Кисић Тепавчевић је навела да процес израде овог закона траје више од једне деценије и да претпоставља да до његове реализације није дошло јер није било контруктивног друштвеног дијалога. Како је додала, управо из тих разлога је ове године формирана нова Радна група, у чији рад су укључени представници надлежних министарстава и других државних органа, као и велики број представника невладиног сектора, ради утврђивања основа и концепта будућег закона.

 

Радна група је до сада одржала пет састанака, а већ сутра ће бити настављен заједнички рад на изради нацрта тог закона. „Трудили смо се да приликом избора састава Радне групе и током самог концепта састављања нацрта закона сагледамо све аспекте, да чујемо сва мишљења и успоставимо један продуктиван друштвени дијалог унутар Радне групе“, навела је Кисић Тепавчевић.

 

Министарка Кисић Тепавчевић је захвалила Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог, које је уз подршку Немачке организације за сарадњу и Швајцарске агенције за развој и сарадњу организовало друштвени дијалог на ову значајну тему, наводећи да је то одлична прилика да се чују и друга мишљења.