Aa

Aa

Успешно завршена сарадња на реализацији пројекта Министарства и ГИЗ-а

“Кроз овај пројекат Министарство је наставило да развија функцију подршке развоју локалних политика запошљавања,  а ЈЛС су имале прилику да креирају и спроведу решења која су сама осмислила и која одговарају потребама локалног тржишта рада и сваког идентификованог корисника чиме смо се за још један корак приближили индивидуализацији мера активне политике запошљавања. У том циљу ЈЛС су сарађивале са великим бројем локалних актера али и са филијалама Националне службе за запошљавање доприносећи врло важној ме

Успешно завршена сарадња на реализацији пројекта Министарства и ГИЗ-а

Читај ми

“Кроз овај пројекат Министарство је наставило да развија функцију подршке развоју локалних политика запошљавања,  а ЈЛС су имале прилику да креирају и спроведу решења која су сама осмислила и која одговарају потребама локалног тржишта рада и сваког идентификованог корисника чиме смо се за још један корак приближили индивидуализацији мера активне политике запошљавања. У том циљу ЈЛС су сарађивале са великим бројем локалних актера али и са филијалама Националне службе за запошљавање доприносећи врло важној међусекторској координацији и сарадњи на локалном нивоу“, изјавила је помоћница министра у Сектору за међународну сарадњу, европске интеграције и пројекте Славица Јелача поводом завршетка пројекта „Подршка Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у пилотирању иновативних решења за запошљавањеˮ.

 

Указујући да је 8 јединица локалне самоуправе добило подршку за реализацију својих пројеката, Јелача је напоменула да је у том процесу,  потписано 16 споразума о сарадњи са локалним актерима, а да је  скоро 400 незапослених лица обухваћено различитим мерама активне политике запошљавања. Она је напоменула да су,  у оквиру групе пројеката које су подржавале социјално предузетништво, међу пионирима у овој области, били  Нови Пазар и Књажевац, где је регистровано укупно 5 социјалних предузећа.

 

Она је подсетила  да је за пројектне активности ЈЛС додељено скоро 390 хиљада евра, које су имале обавезу да у својим буџетима определе још 20% средстава.

 

Државни секретар Лав Пајкић је најавио да ће у другој половини године, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања започети рад на изради новог Акционог плана за период 2024-2026. године за спровођење Стратегије запошљавања и додао да је то прилика да се осмисле и наставе даље активности на унапређењу локалне политике запошљавања, узимајући у обзир искуство које је стечено током пилотирања овог пројекта.

 

Пеер Крумреy, саветник за рад и социјална питања, у амбасади Савезне Републике Немачке у Србији, рекао је да је стварање прихода и запошљавање један је од главних изазова, како за повратнике тако и за локално угрожено становништво. Он је истакао да је ГИЗ важан партнер Владе Србије у подршци националним напорима за одржив повратак и реинтеграцију, укључујући и политике социјалног укључивања у секторима миграција и запошљавања

 

 

Представници Министарства захвалили су се ГИЗ-у као и свим  донаторима, који су омогућили да се овакав пројекат реализује. Посебно су се захвалили Савезној Републици Немачкој на досадашњој подршци коју пружа Републици Србији.