Успешно реализован пројекат „Реци НЕ раду на црно“

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић говорио је на конференцији поводом завршетка пројекта “Јачање капацитета Инспектората за рад и подизање свести грађана у циљу сузбијања рада на црно” („Реци НЕ раду на црно“) где је истакао да је у 2018. години извршено преко 70.000 инспекцијских надзора што је за 38 одсто више него у 2017. години.

 

Према речима министра, највећи успех овог пројекта јесте што је након инспекцијских надзора у 2018. години затечено 17 одсто мање радника који су радили на црно, него претходне године, без обзира што је било скоро 20.000 више инспекцијских надзора, што показује да је остварен циљ пројекта, а то је развијање свести грађана о користи коју имају од спречавања рада на црно.

 

„Влада Србије и Министарство наставиће са борбом против сиве економије у којој нико неће бити повлашћен. Послодавци морају да знају да ће, уколико се испостави да су имали ангажоване раднике на црно, бити кажњени у складу са законом. Верујемо да ће у овој години ниво рада на црно бити много мањи, а радићемо и на побољшању техничке опремљености свих инспектора, као и њиховог материјалног положаја“, рекао је Ђорђевић.

 

Како каже, на сајту Министарства ће се наставити пракса недељног објављивања спискова нерегистрованих субјеката и послодаваца код којих су приликом инспекцијског надзора затечена лица на раду на црно, и рекао да се очекују нове измене и допуне Закона о јавним набавкама, као и да су у 2020. години у плану и измене и допуне Закона о раду.

 

Министар Ђорђевић захвалио је Краљевини Норвешкој и агенцији „Голин“ на подршци у реализацији овог пројекта и истакао да највећа заслуга постигнутих резултата произилази из мукотрпног рада инспектора.

 

Амбасадор Краљевине Норвешке Арне Санес Бјорнстад истакао је да се сузбијањем сиве економије Србија економски јача и тиме постаје корак ближа чланству ЕУ. Он је истакао да је веома задовољан постигнутим резултатима као и да је захвалан што је учествовао у овако важном пројекту.

 

В.д. директора Инспектората за рад Стеван Ђуровић рекао је да је у периоду од 10. марта 2018. године, од када је отворена бесплатна телефонска линија број 0800/300-307, до 09. јануарa 2019. године, путем наведене инфо - линије инспекцији рада упућено 8.438  телефонских позива, као и 238 мејловa путем електронске поште, као и да је на основу пристиглих пријава, инспекција рада на целој територији Републике Србије извршила 9.268 појачаних надзора.

 

„Затечено је 4.751 лице на фактичком раду - раду ''на црно'', од којих су послодавци са  4.322 одмах након надзора засновало радни однос на неодређено време. Утврђено је и 270 нерегистрованих субјеката, од којих се 170 одмах уписало у регистар Агенције за привредне регистре”, истакао је Ђуровић.

 

Како каже, циљ овог пројекта није само кажњавање послодаваца, већ подизање свести грађана о користима од спречавања рада на црно и у складу са тим, одржано је 10 радионица у оквиру пројекта „Реци НЕ раду на црно“, широм Србије.      

                                                                                                      

Сениор партнер агенције за интегрисане маркетиншке комуникације „Голин“ Иван Бендер истакао је да овај пројекат представљао велики изазов и да је веома поносан на то што су имали прилику да у њему учествују.