Aa

Aa

Ускоро завршетак радова на Спомен - костурници на острву Видо

Ускоро завршетак радова на Спомен - костурници на острву Видо

Ускоро завршетак радова на Спомен - костурници на острву Видо

Читај ми

„Спомен - костурница на острву Видо ће бити комплетно довршена у складу са оригиналним пројектом, уређена и осветљена, а имаће и сталну изложбу о страдању српске војске током и после Албанске голготе и стравичног умирања на Крфу и Виду у Првом светском рату. Маузолеј ће бити и комплетно довршен постављањем бронзаних статуа српских војника на улазу, према оригиналном пројекту архитекте Николаја Краснова из 1938. године“, најавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

 

Према његовим речима, фасада маузолеја ће бити комплетно очишћена и сређена, а уредиће се и обновити прилазне стазе. Спомен - костурница, Морнарички крст поред ње и комплетан прилаз биће осветљени најквалитетнијом расветом, која ће се компјутерски подешавати.  Осветљење ће бити беле боје свакодневно, док ће бити у бојама српске тробојке када су наши државни празници.

 

„Када државна делегација Србије буде долазила на Видо да ода почаст нашим јунацима, осветљење ће бити црвено као симбол крви коју су наши војници пролили у Првом светском рату за Србију“, рекао је Ђорђевић.

 

Како је министар навео, израда и постављање статуа и уређење маузолеја и простора око њега требало је да буде ове године, али су пандемија корона вируса и затварање граница то одложили за почетак следеће године.  

 

Спомен - костурница на Виду саграђена је 1938. и у њу су пренете кости српских војника који су били сахрањени на 27 гробаља на Крфу. У касетама маузолеја су кости 1.232 војника чија су имена знана. Кости око 1.500 незнаних јунака су у бункерима маузолеја. На дну Јонског мора, у плавој гробници, ка којој је и окренут маузолеј, почива око 5.000 српских војника. Због избијања Другог светског рата маузолеј није завршен, никада нису израђене две бронзане статуе српских војника, чија висина треба да буде 3,5 метара и које треба да стоје на улазу и одају почаст српски војницима, који почивају у спомен - костурници, као и онима који су покој нашли на дну плаве гробнице. Ни до данас те статуе нису израђене.