Aa

Aa

Ускоро закон о социјалном предузетништву

Ускоро закон о социјалном предузетништву

Читај ми

ВРАЊЕ - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин најавио је данас да ће ускоро бити донет закон о социјалном предузетништву, који представља шансу да до посла дођу друштвене групе које се теже запошљавају.

Отварајући нови објекат предузећа "Традиција југа" у кругу Здравственог центра Врање, а у коме ће радити четири жене управо из те категорије, Вулин је казао да социјална предузећа дају могућност да се помогне најрањивиим групама.

"Министарство рада је већ формирало радну групу која се бави тим законом. Нацрт је готов и очекујем одмах по конституисању владе да ћемо ући у јавну расправу и да ће Србија имати прилику да се изјасни о Предлогу закона о социјалном предузетништву, а после тога и скупштина да га усвоји", рекао је Вулин новинарима.

Он је навео да у Србији има око хиљаду предузећа која имају карактеристике социјалних, а у којима ради око 4.000 људи.

Вулин је захвалио Комерцијалној банци која је подржала постављање продајног објекта у оквиру болничког круга, изразивши наду да ће се доћи и до законског решења која ће донаторе ослободити бар од дела пореза и ПДВ-а, као што је то ситуација у већини земаља.

"Они овај новац нису пласирали на тржиште, па да због тога морају да плаћају порез, ово је нешто што су они одвојили од свог профита и дали заједници и због тога треба да буду награђени, а не кажњени", рекао је Вулин.

Заменик председника Извршног одбора Комерцијалне банке Слађана Јелић казала је да се та банка радо одзавала позиву Удружења "Животна помоћ" да се подржи постављање објекта.

"Отварањем овог објекта, још три жене, жртве породичног насиља из Сигурне куће у Врању нашле су стални посао који ће им обезбедити сигурнију будућност", рекла је Јелић и додала да ће банка наставити да пружа подршку.

Предузеће "Традиција југа" функционише у оквиру кооперативе Традиција и предузетништво НВО "Животна помоћ" из Врања и тренутно директно запошљава 15 радника, док је још 30 жена које се баве пољопривредном производњом директно укључено преко откупа њихових производа.

Предузеће припрема оброке за мигранте смештене у привременом прихватном центру у Прешеву, као и за пет социјално угрожених породица из Врања са укупно 20 чланова од којих су неки особе са инвалидитетом.

Председница удружења "Животна помоћ" Љубинка Миловановић захвалила је Комерцијалној банци и Министарству рада, које је, посебно је нагласила, "има велико срце јер је подржало пројекат".

Социјална политика се ни убудуће неће мењати

Вулин је изјавио да се социјална политика по формирању нове владе неће мењати.

То ће, како је рекао, бити политика владе која неће смањивати социјална давања и која ће водити рачуна да она буду редовна, сигурна и најбоље могуће усмерена.

То је, каже Вулин, политика коју је водио и коју ће водити Александар Вучић.

"Социјална политика се сигурно неће мењати у новој влади, она ће бити вођења на потпуно исти начин као и до сада, чувајући социјалне категорије. Нисмо смањили ниједан динар и убудуће ћемо ићи само у истом правцу", рекао је Вулин новинарима у Врању.

Вулин је претходно у кругу здравственог центра Врање отворио нови објекат предузећа "Традиција југа", у коме ће радити четири жене из друштвених група које теже долазе до посла.

Значајно смањен број миграната

Вулин је рекао да је значајно смањен број миграната који улазе у Србију, али да је и даље највећи проблем то што не могу да изађу, јер друге европске земље примају мали број њих.

Србија не може да утиче на то како ће се понашати земље у суседству, као што не може да утиче ни на процес договарања или недоговарања између ЕУ и Турске, подсетио је Вулин и додао да забрињава то што постоје најаве, судећи према изјавама тамошњих званичника, да ће можда дођи до раскидања споразума.

"Надамо се да до тога неће доћи", рекао је Вулин новинарима у Врању.

Он је истакао да ће се Србија понашати на исти начин, а то значи да ће свакоме обезбедити могућност да затражи азил, али неће дозвољавати да се илегално улази на њену територију.

"Мешовите снаге наше војске и полиције раде изузетан посао. Значајно је смањен број оних који улазе, али и даље је највећи проблем то што они не могу да изађу, јер Мађарска и друге европске земље примају мали број њих", рекао је Вулин.

Он је указао да се сада мигранти дуже задржавају у Србији него што би се иначе задржавали, али да њихов циљ није да остану овде.

"Сви ће они на крају отићи, јер њихов циљ није да остану у Србији и све што раде, они раде да би отишли у западну Европу, али период њиховог боравка се повећава. Ми имамо обезбеђене капацитете и водићемо рачуна о сваком људском бићу на нашој територији", поручио је Вулин и нагласио да се живот грађана Србије није променио због тога, као ни да до тога неће доћи.