Aa

Aa

Ускоро Закон о сезонском раду у пољопривреди

Ускоро Закон о сезонском раду у пољопривреди

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин је најавио данас да ће врло брзо бити усвојен Закон о о привременом сезонском раду у пољопривреди, који ће увести у легалне токове око 300.000 сезонаца.

"Пољопривреда је велики резервоар сиве економије, јер су процене да у том сектору око 300.000 људи ради неформално. Нико није пријављен и држава под тога нема ниједан једини динара", казао је Вулин додајући да ће закон бити донет пре почетка нове сезоне пољопривредних радова.

Он је новинарима у Палати Србија, после прве седнице Координациног тела Владе Србије за усмеравање активности на сузбијању сиве економије, рекао да ће у првом таласу бити обухваћено системом ваучера бар 100.000 људи.

Према његовим речима, тај систем ваучера ће бити ограничен на 90 дана како се не би десило да такав рад постане пракса.

Вулин наглашава да, уколико би сви ти радници били пријављени бар на мининалац држава, могла да оствари приход који се мери милијардама динара.

Он је казао да би то било добро и за послодавце, а радници би имали сва права, били осигурани у случају повреде на раду и имали уплаћене доприносе.

Вулин је поручио да је борба против сиве економије приоритет за Министарство рада.

"Уколико не изађемо као победник у тој борби, систем социјалне заштите неће моћи да буде унапређен нити ће бити повећане накнаде", нагласио је он.

Министар је казао да је Инспекција рада до сада затекла у раду на црно 13.000 људи, као и да је на основу решења инспекције запослено више од 10.000 људи.

"Послодавци које смо проверавали два пута у току ове године, а који су имали три и више непријављена лица су после нашег надзора задржали све раднике у 83 одсто случајева, јер су разумели да држава неће дозволити да буде на било који начин изиграна", рекао је Вулин.

Он је додао да је усвајањем Закон о ради дата већ надлежност инспекцијама, што је један од разлога због чега су постигнути тако добри резултати.