Aa

Aa

Уручена донација Републике Кореје - пет санитетских возила за институције здравствене заштите

Уручена донација Републике Кореје - пет санитетских возила за институције здравствене заштите

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Зоран Ђорђевић, и министар здравља, др Златибор Лончар, потписали су данас Споразум о сарадњи на имплементацији пројекта Хуманитарна помоћ Републике Кореје мигрантима у Србији 2017: ,,Потврђивање пријатељских односа двеју земаља“.

Република Кореја обезбедила је средства за набавку пет санитетских возила за институције здравствене заштите на локалном нивоу, у градовима и општинама које су погођене мигрантском кризом, а примопредаји донације  присуствовао је и амбасадор Републике  Кореје Ју Дае Јонг.

Министар Ђођевић том приликом је изјавио да су Србија и Република Кореја  две пријатељске земље које се годинама узајамно подржавају и уважавају и да корејски и српски народ негују пријатељске односе и без обзира на географску удаљеност то превазилазе добром намером и жељом да се помогне свакоме коме је помоћ потребна.

Он је нагласио да се подршка амбасаде Републике Кореје у Србији не може мерити новцем и изразио захвалност на значајној донацији корејске амбасаде која ће допринети бољем и ефикаснијем функционисању примарне здравствене заштите.

Ђорђевић је нагласио да ће Влада Републике Србије остати посвећена пружању континуиране и системске подршке рањивим категоријама и да ће наставити да води рачуна о сваком детету, жени и мушкарцу којима су потребни помоћ и подршка без обзира одакле долазе.

Република Србија је добила признања од свих међународних институција и организација за своје поступање у мигрантској кризи, поштујући при томе све међународне стандарде и уважавајући сва права миграната који су боравили или бораве у нашој земљи. Адекватно здравствено збрињавање ових људи који су напустили своје домове представља веома значајан аспект таквог поступања, и нема никакве сумње да ће уз помоћ донације Републике Кореје у виду санитетских возила то збрињавање бити олакшано и унапређено“, рекао је министар здравља.

У последње три године Министарство здравља је кроз разне пројекте и видове сарадње с другим државним органима обезбедило око 100 санитетских возила за здравствене установе широм Србије.

„Настојимо да се успостави континуирано и систематско снабдевање здравствених установа санитетским возилима, да се више никада не догоде ситуације од пре неколико година када су здравствене власти авансно плаћале нова возила, која никада нису испоручена здравственим установама“, истакао је министар Лончар.

У  фебруару месецу је потписан Споразум о бесповратној помоћи између Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије и амбасаде Републике Кореје у Републици Србији, у  износу од 500.000,00 долара, од чега  је 290.000,00 долара опредељено за ових пет санитетских возила.