Aa

Aa

Упутство установама - обезбедити смештајне капацитете

Упутство установама - обезбедити смештајне капацитете

Читај ми

БЕОГРАД - Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, због погоршаних временских услова, издало је обавезујуће упутство свим својим установама, првенствено геронтолошким центрима и Центрима за социјални рад, да обезбеде потребне капацитете за све оне који немају други смештај, изјавио је данас ресорни министар Александар Вулин.

"Ургентни смештај мора бити обезбеђен за сва лица која су се нашла у стању потребе, за све бескућнике, за све који немају где да оду", истако је Вулин, приликом посете Прихватилишту за одрасле и старе у Београду.

Према његовим речима, већ сада је више од 20-ак различитих корисника на територији града Београда смештено у геронтолошке центре, јер, како је истакао, капацитет прихватилишта одавно је попуњен, а потреба за смештајем свакако постоји.

"Нико не сме да остане на улици и свако ко се обрати нашем систему, може да буде сигуран да ће бити збринут, посебно у овим најтежим тренуцима. Ми као друштво морамо да водимо рачуна о онима којима је најтеже и ми као друштво, у тренуцима када се заиста ради о људским животима, морамо да покажемо и да смо организовани, али и хумани", рекао је министар.

Истиче да исто важи и за мигранте, којима је послата јасна порука да свако може да добије одговарајући смештај у прихватним центрима и да нико не треба да буде у парку.

"Свако ко је у парку, ту је на сопствену одговорност. Не можемо да преузмемо одговорност за неодговорно понашање људи, који из било ког разлога неће да оду у наш прихватини центар, где је обезбеђена храна, сместај, сигурност, здравствена нега и нико на овој хладноћи не може и не треба да буде у парку", наглашава министар.

Додаје да се сила неће примењивати према тим људима, али да, што се државе Србије тиче, она је учинила све што је могуће и све што је потребно да би свако људско биће на нашој територији било збринуто.