Aa

Aa

Унапређење услова животa наших најстаријих грађана приоритет ресорног министарства и у наредном периоду

Унапређење услова живот наших најстаријих грађана приоритет ресорног министарства и у наредном периоду

Унапређење услова животa наших најстаријих грађана приоритет ресорног министарства и у наредном периоду

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и министар финансија Синиша Мали обишли су Геронтолошки центар - Дом Бежанијска коса, како би разговарали са нашим најстаријим грађанима и обавестили их о свим новинама које ће држава предузети у наредном периоду, како би се услови њиховог живота додатно унапредили.

 

Министар Ђорђевић истакао је да захваљујући залагању председника Александра Вучића и Владе Србије, данас можемо сви заједно да гледамо у ведрију будућност и да правимо дугорочније планове за нашу земљу. 

 

„План ,,Србија 2025“ даје нам наду да ће наша држава бити модерна земља у којој ће сви грађани бити задовољни, где ће стандард бити бољи, просечне плате 900 евра, а просечне пензије 440 евра и на томе ћемо напорно радити у наредном периоду. Најстарији грађани морају да знају и осете да Република Србија, на челу са председником Вучићем, мисли на њих трудећи се да им пружи безбрижније старење и бољи материјални положај. Активно се залажемо да услови за њихов живот из дана у дан буду све бољи. Поносан сам и на чињеницу да су од 1. јануара 2020. године пензије увећане за 5,4 одсто, а надам се да ће расти све више“, рекао је министар.

 

Према његовим речима, ПИО фонд је у овој години издвојио 50 милиона више за побољшање друштвеног стандарда наших пензионера, а и ове године има суфицит већи од планираног.

 

„Ресорно министарство трудиће се, у складу са могућностима, да побољша стандард наших најстаријих и зато ове године крећемо и у реконструкцију целокупног Дома Бежанијска коса, чиме ће верујем сви корисници имати боље услове живота“, рекао је министар и овом приликом уручио пригодан поклон кориснику дома Милану Ковачићу, који ускоро слави 100. рођендан истакавши да се нада да ће бити још наших грађана који ће имати срећу да прославе овај јубилеј. 

 

Министар финансија Синиша Мали рекао је да је "швајцарска формула" обрачуна пензија уведена како би пензије биле све веће из године у годину у складу са растом економије, а како је истакао, председник Вучић дао је налог њему и министру Ђорђевићу да се нађе начин да пензије у наредном периоду не расту само по "швајцарској формули", него и преко тога. Он је навео да је стање у Србији данас много боље и да оно што је најбитније јесте да имамо боље услове за нашу децу која треба да остану у својој земљи и стварају породице.

 

„Јавне финансије су нам потпуно стабилне, имамо стопу раста економије преко 4 одсто другу годину заредом, имамо суфицит у буџету четврту годину заредом, а највећи терет реформи које су биле 2014. године, поднели су наши најстарији грађани и на томе смо им захвални сви, јер без њих данас не бисмо имали овакав напредак“, рекао је министар и најавио да ће други део увећаних јануарских пензија за пензионере из категорије запослених бити исплаћен 25. фебруара.

 

Мали је захвалио Ђорђевићу на свему што ради за најстарије грађане и истакао да реновирање овог простора показује одговорну политику Владе Србије.