Aa

Aa

Унапређење система у циљу адекватне подршке мигрантима, фокус на најрањивијим групама

Унапређење система у циљу адекватне подршке мигрантима, фокус на најрањивијим групама

Унапређење система у циљу адекватне подршке мигрантима, фокус на најрањивијим групама

Читај ми

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања наставиће да ради на унапређењу система који ће да омогући адекватну подршку мигрантима који се током миграционог пута нађу у Србији, а посебан фокус биће и даље на најрањивијим групама, истакла је ресорна министарка проф. др Дарија Кисић Тепавчевић на скупу посвећеном миграцијама на Факултету политичких наука. 

 

„Хуманост, поштовање међународних и домаћих стандарда у области заштите основних људских права и слобода, као и адекватна заштита државних граница и националне и међународне безбедности и сигурности, биће основни постулати на којима се заснива политика Републике Србије у области управљања миграцијама“, навела је Кисић Тепавчевић.

 

Министарка Кисић Тепавчевић је нагласила да је Србија, са председником Александром Вучићем, 2015. године, када ју је погодио талас масовних мешовитих миграционих токова,  препознала значај ових дешавања и одмах почела да усклађује свој рад са важним европским партнерима. „Тада је донета одлука да Србија неће затварати границе, да ћемо имати максимално хумани и емпатични приступ, у складу са међународним и националним стандардима заштите људских права, са посебним акцентом на Конвенцију о статусу избеглица и Конвенцију о правима детета“, указала је Кисић Тепавчевић.

 

Према њеним речима, систем социјалне заштите Србије је од почетка мигрантске кризе пружио подршку десетинама хиљада корисника, са преко 100.000 различитих интервенција и пружио смештај у установама социјалне заштите за нешто више од 1.000 малолетника без родитељске и старатељске пратње. „Поносни смо што су Стандардне оперативне процедуре и модел професионалног старатељства 2019. године препознати од Савета Европе као најбољи пример европске праксе у заштити деце у контексту миграција“, навела је Кисић Тепавчевић.

 

Проф. др Кисић Тепавчевић је додала да је оснаживање центара за социјални рад, као кључних установа у систему социјалне заштите и када је у питању за рад са мигрантима, један од приоритета Министарства. Према њеним речима, установе социјалне заштите за смештај малолетних миграната без пратње представљају посебан допринос раду са најрањивијим појединцима који су у повећаном ризику. Уз подршку ЕУ те установе имају додатно стручно и помоћно особље, надокнаду за смештај корисника, а у циљу увећања смештајних капацитета и повећања квалитета услуга у протеклих годину дана обезбеђена је подршка од око 200.000 евра. 

 

Министарка Кисић Тепавчевић је рекла и да је Србија једна од првих земаља у свету која је мигрантску популацију укључила у програм имунизације, да током епидемије малих богиња није било забележених случајева обољевања код миграната, као и да готово целу 2020. годину није било миграната заражених корона вирусом, а до данас ниједног зараженог у установама социјалне заштите. 

 

„То је значајан показатељ начина бриге о овој врло осетљивој популацији, када је у питању здравствена и социјална заштита, као и укљученост у све превентивне мере у које су укључени и сви грађани Србије“, навела је Кисић Тепавчевић.