Aa

Aa

Унапређење сарадње Србије и Мађарске

Унапређење сарадње Србије и Мађарске

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, уочи заједничке седнице влада Републике Србије и Мађарске, разговарао је са мађарским министром одбране Тибором Бенком о потписивању Меморандума о сарадњи у области заштите ратних меморијала.

 

Министар Ђорђевић истакао је да се добра сарадња два министарства, која ће се у наредном периоду кретати узлазном путањом, остварила пре свега захваљујући пријатељству и досадашњој успешној сарадњи председника Србије Александра Вучића и председника мађарске Владе Виктора Орбана.

 

„Република Србије жели да обезбеди свеобухватну заштиту српских непокретних културних баштина и у другим државама, а Мађарска је свакако једна од тих земаља. Верујем да ће наши већ добри билатерални односи додатно јачати и у наредном периоду као и да ће се тиме отворити прилика и за потписивање других споразума, који би додатно учврстили односе Србије и Мађарске“, рекао је министар.

 

Министар одбране Мађарске Тибор Бенко истакао је да је сарадња са министром Ђорђевићем била одлична и док је он био на месту министра одбране и да не сумња да ће се она наставити и додатно унапредити и у наредном периоду.

 

„Драго ми је што са министром Ђорђевићем, који је сва питања од заједничког интереса решавао брзо и на најефикаснији начин, имам прилику да сарађујем и у областима које су у надлежности Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања“, рекао је Бенко.

 

Након тога, министар Ђорђевић, заједно са државним секретаром у Министарству финансија Јеленом Танасковић кроз разговор са државним секретаром у министарству финансија Мађарске Гионом Габором разменио је досадашња искуства о проблему економских миграција и побољшању демографске слике.

 

„Задатак Владе Србије је да створи могућности како би млади могли, након школовања да добију посао од којег би могли да оснују своје породице и остану да живе у својој земљи. У складу са тим, формирали смо и Координациони тим за праћење токова из области економских миграција, који чине еминентни стручњаци у овој области и у чији рад, знање и искуство заиста верујем“, рекао је Ђорђевић.

 

Министар је представио и одличне резултате које је Србија постигла у области борбе против сиве економије кроз пројекат „Реци НЕ раду на црну“, као и фазу у којој се Србија тренутно налази када је у питању процес увођење социјалних карата. Како каже, њихова израда омогући ће праведнију и економичнију расподелу социјалне помоћи и других давања, брже и лакше остваривања права грађана и смањење евентуалних злоупотреба права.

 

Након билатералних састанака министара двеју влада одржаће се 5. по реду заједничка пленарна седница, а по њеном завршетку предвиђено је и потписивање споразума између Србије и Мађарске.