Aa

Aa

Унапређење економске и трговинске сарадње Р. Србије и Р. Азербејџан

Унапређење економске и трговинске сарадње Р. Србије и  Р. Азербејџан

Унапређење економске и трговинске сарадње Р. Србије и Р. Азербејџан

Читај ми

„Политички односи наше две земље, Србије и Азербејџана, су на изузетно високом нивоу. Азербејџан је искрени и лојални пријатељ Републике Србије и ту своју искреност Азербејџан, не само  да сведочи кроз лепе речи и обраћања, већ кроз конкретна дела,“  изјавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, након одржане 7. седнице Међувладине комисије за економску и трговинску сарадњу Р. Србије и Р. Азербејџан.

 

Министар Селаковић је још једном подсетио да је на гласању у Савету Европе УН за отпочињање пријема у чланство тзв. Косова*, Република Азербејџан чврсто стала уз Републику Србију. „Негујући оданост истим вредностима, а то су поштовање, неповредивост територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава. Наша посвећеност оваквим вредностима и начелима међународног права је узајамна и  она је осведочена, како у нашим билатералним односима, тако и у заједничком деловању на међународној арени,“ истакао је Селаковић.

 

Он је подсетио, да су прошле године два председника Азербејџана и Србије, Илхам Алијев и Александар Вучић, потписали меморандум којим је формиран Савет за стратешко партнерство између две државе и додао да би висок ниво политичких и пријатељских односа требало да прати и јака економска и трговинска сарадња.

 

„Азербејџан и Србија нису само две пријатељске земље, већ и стратешки партнери,“ изјавио је копредседавајући, министар за рад и социјалну заштиту становништва Р. Азербејџан Сахил Бабајев.  Он је истакао да је стратешко партнерство две државе, које је почело пре неколико година, сада само појачано прошлогодишњом посетом двојице председника ових земаља.

 

"Наша два лидера су довела две земље у блиски контакт и осигурали то стратешко партнерство", рекао је Бабајев. Он је указао да је сарадња на политичком нивоу изузетно добра, јака и успешна, али да очекује да се она и на економском нивоу додатно развије и изразио велика очекивања од данашњег предстојећег пословног форума у Привредној комори Србије у Београду.

 

Као један од начина унапређења сарадње две земље, Селаковић и Бабајев су навели увођење директних авионских летова између Београда и Бакуа у наредном периоду, који ће према њиховим речима, допринети бољој комуникацији у  пословној заједници и повећању обима трговинско економске сарадње.

 

Након пленарног дела, министри су потписали и Протокол о закључцима са 7. седнице Међувладине комисије за трговинску и економску сарадњу две дражаве.