Aa

Aa

Удружењима особа са инвалидитетом 4.200.000 динара

Удружењима особа са инвалидитетом 4.200.000 динара

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин потписао је данас са представницима 11 Удружења особа са инвалидитетом уговоре о финансирању њихових пројеката за које је издвојено укупна 4.200.000 динара.

Пројекат се реализује оквиру сталног отвореног Конкурса за унапређење положаја особа са инвалидитетом којим се афирмише развој инвалидске заштите у оквиру модерне социјалне политике, а министар Вулин је рекао да ниједан закон, нити одлука која битно утиче на живот особа са инвалидитетом неће бити могућа без учешћа њихових представника.

"Министарство је ту да вам буде савезник. Препознали смо у Националној организацији особа са инвалидитетом Србије сараднике и савезника и боримо се против истих ствари - невидљивости, људске себичности, али и против тога да постоје грађани првог и другог реда"", рекао је Вулин.

Он је истакао да је то борба министарства које мора да учини да живот особа са инвалидитетом буде бар мало праведнији.

Указујући да је ванредни конкурс заправо редовни, Вулин је истакао да министарство жели увек да одговори на потребу која се појавила и буде ту да помогне.

"Добио сам пуно добрих идеја, конкретних пројеката, предлога, како ствари морамо да решавамо не само кроз један или два пројекта већ системски на нивоу доношења одговарајућих закона"", рекао је Вулин захваливши се министарству привреде које је доносило Закон о приватизације, а које је у потпуности уважило све аманадмане да предузећа која запошљвају већински особе са инвалидитетом буду изузета од процеса приватизације.

Како је истакао, не може све да буде спроведено кроз економски критеријум.

Извршна директорка Националне организације особа са инвалидитетом Србије (НООИС) Иванка Јовановић рекла је да су особе са инвалидитетом у дрзави и друштву грађани о којима се држава брине, али и подржава њихов развој, унапређење њиховог друштвеног положаја и решавање различитих друштвених питања и проблема са којима се суочавају,а који су и даље бројни и велики.

"Битно је да и на овај начин, наравно да то није једина прилика када се сусрећемо, остваримо сарадњу која је обавеза државе прописана и Конвенцијом УН о правима особа са инвалидитетом"", рекла је Јовановић додајући да је држава дужна да сарађује са организацијама, као и да у заједничком партнерству решавају све проблеме и текућа питања.

Она је оценила да је изузетно битно деловање свих удружења заједно у НООИС јер држава коначно може да препозна партнере са којима може да разговара и заједно артикулише интерес, проблеме и потребе.

"Битно је што поред изузетно тешке економске ситуације и свих других проблема са којима се суочавају сви остали грађани ипак кроз отворени кнкурс, поред сталног конкурса који се дешава почетком године када са министарством потписајујемо средства за редовне програмске активности, имамо прилику и да током године реагујемо на проблеме ад хок"", рекла је Јовановић објашњавајући да је живот динамична појава и да се не могу предвидети сви могући проблеми.

Она је изразила наду и да ће ће министарство наставити са отвореним конкурсом и након ребаланса буџета.

"Очекујемо да ће нас држава и даље подржавати на овај начин, али и кроз доношење таквих прописа који ће допинети да се правни оквир уобличи и имплементира у пракси"", рекла је Јовановић.

Од 11 пројеката четири је на територији Војводине, а седам у ужој Србији, два се односе на отклањање архитектонских баријера, два на манифестације - Дринску регату и ликовну колонију, шест на техничку адаптацију Удружења и један на наставак израде база података особа са инвалидитетом.