Aa

Aa

У решавању мањинских питања Србија узор другим државама

У решавању мањинских питања Србија узор другим државама

Читај ми

СУБОТИЦА - Србија у решавању мањинских питања може да буде узор другим државама и предводница у региону, поручили су данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и председник Скупштине Војводине Иштван Пастор на отварању 5. седнице Међувладине мешовите комисије Србије и Мађарске о националним мањинама.

Вулин је новинарима рекао да су односи Србије и Мађарске на историјском максимуму, да су сва отворена питања остала иза тих држава, те да је Влада Србије посвећена добросуседској политици према свим суседима.

Односи две земље су, према његовим речима, такви да из њих може произаћи само велика корист и за припаднике мађарске и за припаднике српске заједнице.

"Решења која смо пронашли, посебно она која се тичу односа према мањинској заједници на простору Србије, сигурно могу да буду узор другим државама. Ми смо поносни како се односимо према нашим мањинама и надамо се да ће се остале земље тако понашати према српској мањини", нагласио је Вулин, наводећи да би и једна и друга земља биле далеко сиромашније да у њима нема Срба, односно Мађара.

Подсећајући на уставну обавезу државе да води рачуна о Србима ван Србије, Вулин је казао да Влада Србије жели да онолико колико води рачуна о српској заједници у Мађарској жели да води рачуна и о мађарској заједници у Србији.

"У Суботици смо данас да радимо, да унапређујемо положај и једне и друге заједнице, да јачамо односе за које заиста верујем да никада ни на који начин неће бити нарушени. Мађарска и Србија су суседи, често размишљају заједно, воде рачуна о својим заједницама и о томе да њихов однос буде такав да може да буде пример и свима осталима", навео је Вулин.

Пастор је казао да полако постаје досадна реченица да оноси две земље никада нису били уравнотеженији него данас, али да је за њега то радосна реченица, јер су бенефитари таквог стања, које је реално стање, српска заједница у Мађарској и мађарска заједница у Србији.

Такви односи су, према његовим речима, последица односа два премијера и две владе, али су и резултат односа мањинских заједница у сопственим државама.

"Са тог апсекта мислим да је важно да свака заједница у сопственој држави има своје легитимно политичко представљање, да кроз парламентарни живот и оквире парламентарне демократије идентификује своје проблеме, да за то тражи решење и да за то решење обезбеђује партнере. Војвођанска заједница у Србији перманентно такав однос има, перманентно тражи и проналази партнере", навео је Пастор.

Додао је да је задовољан што ће данас, пет година након последње седнице Међувладине мешовите комисије Србије и Мађарске о националним мањинама, бити сачињен инвентар шта је урађено.

"Инвентар ће што се нас тиче бити импозантан и позитиван. Захваљујем се нашим партнерима са којима смо успели значајне кораке да повучемо и што се тиче историјског помирења, законодавне активности која дограђује правни систем Србије и што се тиче мањиснког акционог плана. Мислим да је Србија показала да у решавању мањинских питања може да буде предводница у регионалном смислу", рекао је Пастор.

Уз напомену да је рад Комисије веома значајан, али да не треба очекивати од ње да решава проблеме, већ да проблеме треба решавати перманентно, Пастор је казао да је данас прилика да се заокружи инвентар о постигнутом и да се нотирају нови задаци и рокови за решавање оног што је отворено.

"Ми немамо нове захеве у односу на оно што смо до сада говорили као отворено питање. У политици решавање једног питања није решавање заувек, него решавање питања истовремено носи нове задатке. На пример, мањински акциони програм јесте усвојен, али он носи задатке за све нас за следећих неколико година", казао је Пастор.