У Републици Србији су сви грађани једнаки

У Републици Србији су сви грађани једнаки

Читај ми

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, поводом Међународног дана особа са инвалидитетом који се обележава данас, поручило је да су у Републици Србији сви грађани једнаки.

 

“Управо под геслом “ЈЕДНАКИ” покренули смо и кампању са циљем подизања свести грађана, али и како бисмо пружили подршку особама са инвалидитетом. Ове године организовали смо сајам “ Ј=ДНАКИ ” на Београдском сајму, који је први пут од оснивања прилагођен особама са инвалидитетом. Том приликом смо поделили и значке које се носе целе године и симболишу једнакост грађана без обзира на различитости. Током медијске кампање емитовали смо два промотивна спота, а од данас почиње са емитовањем и трећи. Од данас су у дистрибуцији и поштанске марке и коверте са пригодним мотивима”, рекао је министар Зоран Ђорђевић и позвао медије да емитовањем спотова подрже кампању.

 

Министарство је током претходних годину дана набавило Брајеве штампаче, организовало 2159 активности инклузивног карактера, 29 спортских такмичења за особе са инвалидитетом, обезбедило 700 милиона динара за запошљавање особа са инвалидитетом, извршило реконструкцију и опремање савеза и удружења особа са инвалидитетом, поставило звучну сигнализацију на 57 раскрсница, урадило адаптацију објеката за особе са физичким сметњама, развило апликацију о приступачности објеката, организовало обуку и финансирало 43 канцеларије за знаковне преводиоце. 

 

“Ослушкујемо потребе особа са инвалидитетом и трудимо се да изађемо у сусрет у складу са могућностима. Желим да пошаљем поруку да бринемо о њима сваког дана у години, а не само данас”, поручио је министар Ђорђевић.