Aa

Aa

У наредне две недеље план развоја ИТ сектора

У наредне две недеље план развоја ИТ сектора

Читај ми

БЕОГРАД - Министри рада, привреде, омладине и спорта, Александар Вулин, Жељко Сертић и Вања Удовичић, посетиили су данас компанију Мајкрософт и са представницима те компаније договорили да се у наредне две недеље направи јасан план стратегије развоја ИТ сектора, саопштено је новинарима после састанка.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин казао је да је у компанији Мајкрософт просек годишта запослених око 29 година.
"Њих не треба убеђивати да запосле младе, они знају зашто то раде и ми смо бас зато дошли да видимо шта су њихове идеје. Договорили смо се о конкретним начинима како да неке ствари превазиђемо и да привредна ситуација буде боља, како да се запосле млади који могу много да дају доприносу развоју земље", поручио је он.

Вулин је навео да је прошле године у ИТ сектору запослено 365 младих стручњака, од тог броја је 90 жена, а могло је да се запосли и неколико пута више њих.
"Пут је јасан, само држава мора да се организује и да одговори захтевима тржишта да видимо које су потребе тржижта и да кроз школовање и едукацију, усвајање вештина и знања одговоримо на потребе тржишта", казао је Вулин.

Према његовим речима, ове године је за различите видове едукација НСЗ определила 977 милиона динара.

Министар Сертић рекао је новинарима да су са руководиоцима Развојног центра Мајкрософта раговарали о конкретним корацима и да се у наредне две недеље направи јасан план стратегије развоја ИТ сектора.

"То подразумева више активности, од активности у високом образовању, школству, до решавању проблема ИТ сектора, у форми бизниса до неких нових закона и решења која ће нам помоћи да ИТ сектор буде један од носилаца економског развоја Србије", рекао је Сертић.

Према његовим речима, то је реалан оквир да у будуцности градимо нешто што нам може омогућити просперитет на бази знања, креативности.

Сертић је казао да је задатак да се то подржи и препознају добре идеје.
"Мислим да је ова порука, долазак три министра, јасна да Влада Србије стоји иза оваквих компанија", рекао је он.

Акциони план ће, казао је Сертић, садржати шта је то што свако министарсво може да подржи, а с друге стране, шта је то што ће компаније дати као свој допринос да у заједничкој синергији направимо боље услове пословања, а да као укупни резултат буде оно што ће подразумевати да се БДП земље заснива кроз развој оваквих компанија и оваквог економског оквира.

Министри су посетили компанију Мајкрософт у оквиру пројекта чији је главни циљ повећање могућности за запошљавање младих и стварање услова за останак и рад у нашој земљи.

Министар Вања Удовичић рекао је основи циљ рада Владе Србије боља будућност, а то се највише односи на децу и младе.

Он је казао да забрињава одлазак великог броја младих људи из Србије.
"То значи и поклањање велике своте новца другим земљама, јер зна се да улагање у младог човека, односно његово школвање, кошта око 300.000 долара и када повежете то са тиме колико је младих отишло у последњих 10 година - добијете цифру да је Србија поклонила између девет и 12 милијарди долара, што је велика цифра", нагласио је Удовичић.