Aa

Aa

У Лепосавићу отворен мост "Данило Цокић"

У Лепосавићу отворен мост "Данило Цокић"

Читај ми

ЛЕПОСАВИЋ - Министар за рад, запошаљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин затражио је данас од међународне заједнице на Космету да поново покрене истрагу о убиству Срба у Ливадицама код Подујева и да одговорне изведе пред лице правде.

Вулин је у Лепосавићу данас отворио мост преко реке Ибар који је понео име Данила Цокића, најмлађе жртве терористичког напада који се догодио 16. фебруара 2001. године када је у нападу на аутобус "Ниш експреса" погинуло 12 и повређено 43 расељених Срба, који су ишли на Задушнице на централни Космет.

“Морамо да се сетимо нечега што се десило пре 14 година баш на данашњи дан, зато ћемо данас овом мосту дати име по мученику, заувек док је овог моста памтићемо име Данила Цокића, памтићемо име двогодишњег дечака убијеног у месту Ливадице пре 14 година у аутобусу Ниш експреса”, рекао је Вулин.

Он је подсетио да је Данило страдао у наручју мајке која је била у осмом месецу трудноће и да су тада убили њу, њега и још 11 људи а да је повређено 43 и да за то дело нико није одговарао.

Зато ће се од данас овај мост звати “Мост Данила Цокића” двогодишњег убијеног анђела и док је овог моста и док је нас памтићемо његово име, поручио је министар Вулин затраживши од међународне заједнице да поново отвори истрагу о Ливадицама.

“Тражимо са овог места да поново отворе истрагу да се бар душа Данила Цокића двогодишњег анђела смири. Само нас истина може умирити, ништа друго”, истакао је Вулин.

Вулин је казао да је његова жеља била да се мост у Лепосавићу преко Ибра који је изграђен средствима Владе Србије зове “Мост Данила Цокића”, поручивши окупљенима да га тако зову и да уче децу зашто се тако зове.
“Нека буде Данилов мост. Леп је дан данас, празник је данас али треба да се сетимо Данила и свих побијених страдалих, несталих и да тражимо правду за њих. Са овог моста на Сретење среле су се обале па нека се сретну и истине, нека се већ једном сретне истина и правда за Србе, правда и истина за побијене, нека се већ једном на Сретење сретну”, рекао је он.

Вулин је истакао да је међународна заједница имала обавезу да успоставити владавину права и да је ово прилика да призна да у ових 14 година није обезбедила правду за Данила Цокића и да је сада шанса да ту неправду исправи, да отвори истрагу и да покуша да пронађе убице Срба који су били у аутобусу.
“Двогодишњи Данило има право да га памтимо ако није остварио право да живи, право да прохода, проговори. Ми зато говоримо уместо њега и зато ће овај мост говорити уместо њега, док је моста и дуже од моста док је нас, срећан вам Данилов мост”, нагласио је Вулин.

Данас се навршило 14 година од напада на аутобус "Ниш експреса" у коме је погинуло 12 и повређено 43 расељених Срба, који су ишли на Задушнице на централно Косово.

Најмлађа жртва тог и данас нерасветљеног злочина био је двогодишњи Данило Цокић.

Активирањем мине на магистралном путу 16. фебруара 2001. године у селу Ливадице, код Подујева, дигнут је у ваздух први аутобус из конвоја којима су расељени Срби са Косова и Метохије у пратњи Кфора ишли на Задушнице.

У нападу је одмах погинуло 10 особа, а још двоје људи је повредама подлегло касније.

У нападу су погинули Сунчица Пејчић, Живана Токић, Слободан Стојановић, Мирјана Драговић, Небојша, Снежана и Данило Цокић, Вељко Стакић, Ненад Стојановић, Милинко Краговић, Лазар Милкић и Драган Вукотић.