Aa

Aa

У 2019. години 30 милиона више за унапређење услова живота особа са инвалидитетом

У 2019. години 30 милиона више за унапређење услова живота особа са инвалидитетом

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, државни секретар Ненад Нерић, в.д помоћника министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић и в.д помоћника министра у Сектору за финансијско управљање, рачуноводство и контролинг проф.др Саша Трандафиловић разговарали су са председницима 34 Савеза особа са инвалидитетом у Републици Србији о Програмском конкурсу за унапређење положаја особа са инвалидитетом у Републици Србији у 2019. години, за који је Влада Србије ове године издвојила 270 милиона динара из буџета, што је 30 милиона више у односу на претходну годину.

 

Министар Ђорђевић рекао је да се нада да ће се сваке наредне године издвајати још више средстава за ову намену, као и да је у овој години, за јавни конкурс поднето укупно 43 предлога програма, али да од тих 43 њих девет нису испунили формално - правне услове.

 

„Правилна и транспарентна подела средстава и ове године биће фокус рада Министарства и списак свих оних који су добили средства, биће објављена на сајту Министарства. На тај начин, таксативно ће бити наведено, које удружење је добило новац и за које активности, како за ову годину, тако и за претходну. То је наша обавеза према грађанима, али и према свима онима који су већ додељена средства у претходној години оправдали и искористила на најбољи могући начин“, рекао је Ђорђевић.

 

Министар је навео да су уведене и веће контроле трошења новца те да је установљено да претходне године једно удружење није оправдало трошење додељених средстава. Како каже, то удружење ове године неће добити средства. Транспарентна подела новца ће, према речима министра, и самим удружењима омогућити да и сами буду контролори трошења новца намењених за унапређење услова живота особа са инвалидитетом.